Puur koken

Veel mensen willen wel puur koken maar doen het niet. Te druk, weinig tijd, onzekerheid, geen basiskennis, geen kruidenvoorraad. Het kan allemaal. Puur koken kun je opbouwen, stap voor stap. Het is een misverstand dat het duur is, onze moeders deden vroeger niet anders en dat waren toch echt zuinige huisvrouwen die vaak elk dubbeltje moesten omdraaien!

Puur koken vraagt wel voorbereiding en een bereidheid om te proberen. En al doende leer je. Ik hoop dit ik je op weg kan helpen en kan inspireren.

De reden om puur te koken zonder pakjes is driledig:
  • het is gezonder
  • het is goedkoper
  • het is lekkerder 
Naarmate je meer zelf kookt en je eten zelf op smaakt brengt, gaat je smaak veranderen. In kruidenmengsels zit veel zout en daar raak je aan gewend. Dus in het begin zal het misschien afkicken zijn, maar daarna proef je juist veel meer!
Hieronder vind je links naar de logjes die ik er over schreef. Maar ook verzamel ik interessante informatie die jou misschien kan overtuigen dat puur koken beter voor je gezondheid is. Want koken zonder toevoegingen betekent koken zonder MSG (smaakversterkers), transvetten en e-nummers waarvan men dan wel kan beweren dat ze niet schadelijk zijn, maar waarvan niet is te controleren wat al die toevoegingen gezamenlijk in je lijf aanrichten.

Puur Koken:


Smaakversterkers en de gevaren:
Producten met MSG,  gehydroliseerd eiwit of prote├»ne, Ve-Tsin, E621, mononatriumglutamaat of aroma zijn smaakversterkers met mogelijke gezondheidsnadelen (vooral hoofdpijn wordt veel genoemd) die in heel veel producten verstopt zitten. Geydroliseerde eiwitten toevoegen is een manier om iets makkelijk en goedkoop op smaak te brengen en daarom wordt het bijna overal in gestopt. Ook de huidige obesitasepidemie wordt in verband gebracht met de alomtegenwoordige aanwezigheid van MSG in ons eten. Probeer het te vermijden. Dat is nog niet eenvoudig want het wordt vrijwel overal in gestopt, als gist in bouillonblokjes tot snacks, koek, vleeswaren, chips, soepen, sauzen. Meer weten? Kijk deze documentaire in verschillende delen:De Gevaren van MSG - Deel 1 'Het Verborgen Gevaar in ons Voedsel' (Smaakversterkers, E621) 

 

De Gevaren van MSG - Deel 2a 'De Grootste Vijand van de Hersenen' (Smaakversterkers, E621) 

 De Gevaren van MSG - Deel 2b 'De Grootste Vijand van de Hersenen' (Smaakversterkers, E621) 

  Deel 3, MSG, kanker en uw hart


Deel 4: hoe kun je MSG vermijden?


Transvetten en waarom je deze beter niet kunt eten:

 


Wil je reageren? Plaats onderaan een reactie of stuur me een mail.