Groente- en fruitkalender

Elke groente- en fruitsoort kent zijn eigen seizoen, hoewel sommige soorten tegenwoordig vrijwel altijd te verkrijgen zijn. Als je eet volgens het ritme van de seizoenen, merk je dat op een positieve manier in je portemonnee. Je betaalt immers een prijs voor die ingevlogen boontjes in de supermarkt die begin januari in de schappen liggen. Kijk hieronder voor een indicatie van wanneer je welke groente en fruit kunt eten. Bedenk wel dat het geen wiskundige zekerheid is van 'als juli dan aardbeien". Veel is natuurlijk afhankelijk van het weer.

Lijkt het je teveel gedoe om uit te zoeken wanneer je wat kunt eten, overweeg dan eens een biologisch groente- en fruit pakket. Dan eet je automatisch dat wat het land oplevert. Je hebt verschillende soorten en vormen. Bijvoorbeeld het Odinpakket dat vrij bekend is. Het nadeel daarvan vind ik dat je dit moet afhalen op een afhaalpunt. Je kunt ook kijken of er kwekers bij jou in de buurt zijn die een groente- en fruitpakket aanbieden en thuis afleveren. Dat doe ik.

Natuurlijk zijn er veel groente- en fruitkalenders in omloop en die zijn allemaal anders. De één kijkt alleen naar wat er wanneer gegeten kan worden volgens de teeltkalender, de ander kijkt ook naar de milieubelasting en wel of geen kas-teelt. Wat jij belangrijk vindt, moet je natuurlijk helemaal zelf weten.

Onderstaande lijst is wat ik in de loop der tijd bij elkaar heb gevonden. Het zal zeker niet compleet zijn, maar het is een basis:

Volgens Milieucentraal is het hele jaar door een goede keuze:

Groente:
aardappel, bloemkool; chinese kool, courgette, ijsbergsla, komkommer; prei; raapjes, rode kool, spitskool, wortel, witte kool

Fruit:
Ananas, banaan, kokosnoot, mandarijn, mango, sinaasappel



Onderstaande lijst is een opsomming per maand wat er aan groente en fruit goed verkrijgbaar is. Ik  richt me hier vooral op de producten die in Nederland gekweekt worden. Het goedkoopste eten bereid je namelijk met dat wat er in je eigen regio gekweekt wordt.


JANUARI
Groente: Aardappel, Biet, Chinese Kool, Knolselderij, Koolraap,  Paddenstoelen, Pastinaak, Pompoen, Prei, Rettich (Rammenas), Rode kool, Savooiekool, Schorseneren, Spruiten, Ui, Veldsla, Winterpostelein,Witlof, Witte kool, (Winter)wortel

Fruit: Appel, Banaan, Grapefruit, Mandarijn, Mango, Peer, Sinaasappel

FEBRUARI
Groente: Aardappel, Biet, Chinese kool, Knolselderij, Koolraap, Paddenstoelen, Pastinaak, Pompoen, Prei, ,Rettich (Rammenas),Rode kool, Savooiekool, Schorseneren, Spruiten, Ui, Veldsla, Winterpostelein Witlof, Witte kool, (Winter)wortelen

Fruit: Appel, Banaan, Grapefruit, Mandarijn, Mango, Peer, Sinaasappel

MAART
Groente: Aardappel, Biet, Bloemkool, Knolselderij, Koolraap, Paddenstoelen, Pastinaak, Pompoen, Prei, Radijs, Rettich (Rammenas), Rode kool, Savooikool, Schorseneren, Spinazie, Spruiten, Ui, Veldsla, Winterpostelein, Witlof, (Winter)wortelen
 
Fruit: Appel, Grapefruit, Mango, Rabarber, Sinaasappel

APRIL
Groente: Aardappel, Andijvie, Biet, Bloemkool, Koolraap, Paddenstoelen, Prei,  Raapstelen, Radijs, Spinazie, Ui, Witlof

Fruit: Grapefruit, Mango, Rabarber, Sinaasappel

MEI
Groente: Aardappel, Andijvie, Asperges, Bloemkool, Chinese Kool, Doperwten, Koolraap, Koolrabi, Kropsla, Paddenstoelen, Prei, Raapstelen, Radijs, Snijbiet (Warmoes) Spinazie, Spitskool, Ui, (Winter)wortelen

Fruit: Grapefruit, Rabarber, Sinaasappel

JUNI
Groente: Aardappel, Andijvie, Artisjok, Asperges, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Doperwten, Koolraap, Koolrabi, Kropsla, Paddenstoelen, Prei, Radijs, Savooiekool, Snijbiet (Warmoes), Sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaten, Ui, Venkel, Witte kool, (Winter) wortel

Fruit: Aardbei, Abrikoos, Framboos, Kers, Nectarine, Perzik, Rabarber, Rode bes, Sinaasappel, Zwarte bes

JULI
Groente: Aardappel, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Biet, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Doperwten, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Paddenstoelen, Paprika, Prei, Radijs, Rode kool, Savooiekool, Snijbiet (Warmoes), Snijbonen, Spinazie, Sperziebonen, Spitskool, Tomaten, Ui, Venkel, Witte kool, wortelen

Fruit: Aardbei, Abrikoos, Appel, Braam, Framboos, Kers, Mango, Nectarine, Perzik, Rabarber, Rode bes, Zwarte bes

AUGUSTUS
Groente: Aardappel, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Biet, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese Kool, Courgette, Knolselderij, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Mais, Paddenstoelen, Paprika, Pompoen, Prei, Radijs, Raapstelen, Rode kool, Savooiekool, Snijbiet (Warmoes),Snijbonen, Sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Tomaten, Uien, Witte kool, Wortelen

Fruit: Aardbei, Abrikoos, Appel, Braam, Druif, Framboos, Kers, Mango, Meloen, Nectarine, Peer, Perzik, Pruim, Zwarte bes

SEPTEMBER
Groente: Aardappel, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Biet, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese Kool, Courgette, Knolselderij, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Mais, Paddenstoelen, Paprika, Pompoen, Prei, Raapstelen, Radijs, rettich (Rammenas), Rode kool, Savooiekool, Snijbiet (Warmoes),Snijbonen, Spinazie, Sperziebonen, Spitskool, Tomaten, Uien, Venkel, Witte kool, Wortelen

Fruit: Appel, Banaan, Braam, Druif, Framboos, Grapefruit, Kiwi, Mango, Meloen,  Nectarine, Peer, Perzik, Pruim

OKTOBER
Groente: Aardappel, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Biet, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Knolselderij, Koolrabi, Kropsla, Paddenstoelen, Paprika, Pastinaak, Pompoen, Prei, Raapstelen, Radijs, Rettich (Rammenas), Rode kool, Savooiekool, Schorseneren, Snijbiet (Warmoes), Snijbonen, Sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Spruiten, Tomaten, Veldsla, Venkel, Winterpostelein,Witlof, Witte kool, Wortelen

Fruit: Appel, Banaan, Braam, Druif, Framboos, Grapefruit, Kiwi, Mandarijn, Mango, Meloen, Peer, Sinaasappel

NOVEMBER:
Groente: Aardappel, Andijvie, Biet, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Knolselderij, Koolraap, Koolrabi, Kropsla, Paddenstoelen, Pastinaak, Pompoen, Prei, Rettich, Rode kool, Savooiekool (groene kool), Schorseneren, Spruiten, Ui, Veldsla, Venkel, Winterpostelein,Witlof, Witte kool, Wortelen

Fruit:
Appel, Banaan, Druif, Grapefruit, Kiwi, Mandarijn, Mango, Peer, Sinaasappel


DECEMBER:
Groente: Aardappel, Andijvie, Biet, Chinese kool, Knolselderij, Koolraap, Paddenstoelen, Pastinaak, Pompoen, Prei, Rettich, Rode kool, Savooiekool (groene kool), Schorseneren, Spruiten, Ui, Veldsla, Winterpostelein,Witlof, Witte kool, Wortelen

Fruit: Appel, Banaan, Grapefruit, Kiwi, Mandarijn, Mango, Peer, Sinaasappel




Gebruikte bronnen:


Meer informatie over seizoenseten:



We zijn zo gewend geraakt aan de continue beschikbaarheid van aubergine, paprika of andijvie, dat we bijna vergeten dat groenten oorspronkelijk volgens een seizoenenkalender werden gekweekt. Niemand kijkt nu nog vreemd op als midden januari in de plaatselijke supermarkt kisten vol snijbonen in de aanbieding zijn. Snijbonen in januari is echter geen normale gang van zaken, dus deze bonen zijn ingevlogen van Joost mag weten waarvandaan en kassenkweek. Nu wil ik hier geen tirade houden tegen kweken in kassen maar wel pleiten voor een meer duurzame consumptie van groenten. Dat is gunstig voor het milieu en vaak ook voor je portemonnee. De snijboon in januari is niet alleen ingevlogen maar is ook door de langere reistijd waarschijnlijk minder vers. je betaalt voor iets dat er eigenlijk niet zou moeten zijn. Je kunt beter je geld uitgeven aan dat wat er hoort te zijn, volgens het ritme van de seizoenen. Nou zijn het weer en de seizoenen niet altijd met elkaar in evenwicht, dus het seizoen voor een groente is een rekbaar begrip, afhankelijk van de regen en de warmte of koude van de grond. En ook is het zo dat als je alleen nog maar 'lokaal' zou eten, je jezelf veel lekkers ontzegt. Zo komen de overheerlijke onbespoten mango's die ik pas kocht, toch echt uit Puerto Rico. Maar met aarbeien wacht ik tot juni, ook al zijn ze in mei al volop verkrijgbaar. Maar de aardbeitjes in mei komen uit Spanje of uit de Nederlandse kassen, dus wacht ik persoonlijk liever een maandje tot de aarbeien in voervloed beschikbaar zijn, zo uit de grond op je bord.

Groenten van de koude grond, wat is dat nu precies?
Dit zijn groenten die in de Nederlandse grond worden geteeld volgens het ritme van de seizoenen. Groenten van de koude grond eten, is een stuk klimaatvriendelijker omdat het bij de teelt minder c02 uitstoot in vergelijking met groenten die in kassen wordt geteeld. Daarnaast zijn er veel mensen die menen dat groenten van de koude grond een betere smaak hebben en meer mineralen bevatten.
Of dat zo is weet ik niet. Wel weet ik dat het enorm scheelt in je boodschappenbudget als je je weekmenu samenstelt aan de hand van een groente- en fruitkalender en het aanbod van lokale producenten. Daarnaast kan ik me voorstellen dat het gezonder is voor je lichaam als je het voedt met producten van het seizoen omdat die op dat moment alle nodig voedingstoffen leveren. Natuurlijk verricht het merendeel van de mensen geen zware lichamelijke arbeid meer (werken op het land zoals vroeger) maar toch is ons lichaam nog steeds ingesteld op het verwerken van verschillende soorten groenten op verschillende momenten. Zo heb je als vanzelf in de zomer behoefte aan lichtere kost, zoals sla en bladgroenten en vraagt je lichaam in de winter meer om zwaardere materie die wat langer in je maag ligt.
Ik probeer zo veel mogelijk biologisch te eten, dus onbespoten groenten en fruit. Als je je goed houdt aan de seizoenenkalender, dan is dat een stuk minder prijzig. Nu is biologisch niet altijd hetzelfde als klimaatneutraal. Er zijn onbespoten groenten die in kassen worden gekweekt en vanuit het buitenland naar hier worden gebracht. Dat is natuurlijk meer belastend voor het milieu (maar niet voor mij) dan bespoten groente afkomstig uit Nederland. Wil je meer weten over klimaatneutraal eten, kijk dan op de Groente- en Fruitkalender van Milieucentraal.
Mijn motivatie om biologisch te eten is het milieu en mijn gezondheid. Ik betwijfel of onbespoten groente meer vitaminen bevat maar het feit dat het niet bespoten is, zal toch uitmaken voor mijn lichaam. Dus kies ik voor biologisch om wat er niet in zit! Iedereen maakt daarin een eigen keuze. Ik kies zoveel mogelijk voor onbespoten, binnen de grenzen van mijn portemonnee. Elders op de site geef ik een overzicht van het beschikbare aanbod per maand. Als je je verswaren koopt op het aanbevolen moment, dan zijn deze heel goed betaalbaar. Natuurlijk is er geen man overboord als je een keer pompoen in februari eet, want ook in februari is pompoen goed verkrijgbaar. Echter er is een beperkte periode van 3 maanden dat pompoen volop verkrijgbaar is en deze is dan op zijn goedkoopst. Als zó inkopen en koken je leidraad wordt, gaat dat enorm schelen in de kosten.

Sommige groenten kennen een seizoen van bijna 12 maanden: aardappelen (ook zoete); wortelen; champignons; knoflook; komkommer (met uitzondering van januari en februari);kousenband; oesterzwammen; paksoi; taugé; uien; zuurkool. Deze groenten zijn bijan altijd beschikbaar en altijd goed te betalen.
Als je volgens het ritme van de seizoenen eet, heb je minder keus. Misschien komt de witte kool je neus uit als je niet voor voldoende afwisseling zorgt. Ik probeer op deze site zoveel mogelijk alternatieven te bieden, zodat je eetlust toch telkens weer wordt opgewekt. Dat is een proces in wording en neemt veel tijd in beslag. De site is dus nog lang niet compleet!