dinsdag 2 april 2013

fruitreep

Een lekker en gezond tussendoortje waarvoor eens niet de oven wordt gebruikt:

  • 1 kop kokosrasp (formaat theekop) + wat extra om te strooien
  • 1 kop amandelmeel
  • 1 kop havermout
  • 2 el chiazaad (*)
  • 2 el gojibessen (*)
  • 1/2 kop kokosmelk
  • 1 kop kokosolie gesmolten (= 100 gram niet gesmolten)
  • 1 banaan
  • 1/2 kop diepvries framboos (of vers als t er het seizoen voor is)
  • 5 gedroogde ontpitte pruimen
  • 2 el honing (of 5 druppels stevia)
en ook: één lage bak waar je alles in uitsmeert en wat bakpapier

(*) zie producten ABC

Doe alles in de keukenmachine en hak fijn. Tja meer is het niet.....
Bedek de bak (ik gebruik een minibakplaatje met een opstaande rand van 1 cm) met bakpapier en smeer dan de smurrie er gelijkmatig over uit. Druk het goed aan, zorg dat het er mooi strak uit ziet.
Bestrooi royaal met kokosrasp en zet de plaat minimaal 2 uur in de koelkast. Het wordt niet keihard maar het moet wel redelijk stevig aanvoelen. Snij het vervolgens met een mes in stukken.

Dit is een heerlijk en gezond tussendoortje, bijvoorbeeld om mee naar school te geven. In geval van grote haast zijn en paar stukken hiervan ook een volwaardig en goedvullend ontbijt.

Ook bij dit recept geldt weer: vervang het een voor het ander, als je je maar ongeveer aan de verhoudingen houdt. Dus geen pruimen in huis maar wel rozijnen? Gebruik dat dan!
Je kunt de reep nog opleuken door er ongebrande gehakte noten door te doen, of suikervrije crunchies. Wil je het helemaal dol maken dan zou je er zelfs wat gesmolten chocolade over kunnen gieten (is natuurlijk iets minder gezond) of zelf een chocolademengsel maken van wat gesmolten kokosolie en cacao en dat er over heen gieten.