woensdag 20 maart 2013

groenten-kokosgerecht met kip en rijst

Dit was zo lekker en ook nog eens zo klaar. Pas de hoeveelheden naar eigen inzicht aan, wij aten hier met 2 volwassen en 1 kind van en er bleef voldoende over voor een royale lunchportie de volgende dag. Dit is typisch zo'n gerecht dat zonder enige planning werd gemaakt, het gevolg was van een blik in de koelkast en vooraadkast en dat heerlijk uitpakte!

Wat heb je nodig?
  • 200 gram kipfilet in kleine stukjes gesneden
  • 1 el olie (olijfolie of kokosolie)
  • 1 ui, gesneden
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 1 zoete aardappel, in kleine blokjes gesneden
  • 1 kop diepvries doperwten
  • 1/2 spitskool, gesneden
  • 1/2 blikje kokosmelk (ca 200 gram)
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl sambal
  • peper en zout
  • handje gesnipperde verse koriander
Verwarm de olie in een koekenpan. Bak de ui en de knoflook, samen met de gedroogde kruiden. Voeg de kipfilet toe en bak op middelhoog vuur om en om, hooguit 3 minuten. Haal de kipfilet uit de pan en zet even weg. Doe de zoete aardappelblokjes in de pan (misschien moet je nog even wat oli toevoegen) en bak ze een paar minuten. Giet dan de kokosmelk erbij, roer alles even goed door en laat met een deksel op de pan de blokjes gaar worden.

Zet ondertussen de rijst op.

Controleer na een minuut of 5 tot 10 of de blokjes al zachter worden. Is dat het geval,  voeg dan de spitskool,  de doperwten en de eerder gebakken kip toe en laat pruttelen tot de aardappel zacht is en de doperwtjes gaar. Proef even en maak af op smaak met peper en zout. Bestrooi royaal met verse koriander.

Giet de rijst af en klaar! Het kan natuurlijk ook gegeten worden in een tortilla of een pitabroodje.

De kipfilet kan natuurlijk worden vervangen door tofu of tempeh of kikkererwten of seitan. Ik zou in dat geval de tofu of de tempeh apart bereiden en op 't laatst toevoegen omdat het anders te sponzig wordt.

Ik at het restant de volgende dag bij de lunch zonder rijst maar met 2 eetlepels groene linzen. Was ook heerlijk!