zondag 3 februari 2013

Yoghurt-komkommersaus

De Griekse variant (tsatsiki):

Natuurlijk kun je dit met echte Griekse yoghurt maken, maar gewone yoghurt voldoet ook. Je kunt de yoghurt laten uitlekken in een kom met zeefdoek, voor de gewenste dikte. Maar dat hoeft niet.

Wat heb je nodig?
  • 1 komkommer, geraspt (indien je de schil ook gebruikt, een biologische komkommer!)
  • 500 ml yoghurt
  • 1 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • peper en zout
Laat de geraspte komkommer 5 minuten staan in een vergiet, zodat het vocht weg kan lopen.Druk het vocht er uit met de hand. Rasp de knoflook en doe dit bij de (eventueel uitgelekte) yoghurt, met wat peper en zout en voeg de komkommerrasp toe. Roer door tot een samenhangend geheel en voeg de olijfolie toe.Roer nog even goed door en laat tot slot ongeveer een uur op een koele plek staan, zodat de smaken goed intrekken.

Wil je wel de volle smaak van Griekse yoghurt maar heb je geen tijd of zin om de yoghurt uit te laten lekken? Voeg wat crème fraîche toe


De Indiase variant (raita)
Wat heb je nodig?
  • 1 komkommer, geraspt (indien je de schil ook gebruikt, een biologische komkommer!)
  • 500 ml yoghurt
  • 1/1 tl kaneelpoeder
  • 2 tl gedroogde munt (of verse, nog lekkerder!)
  • 1 el honing
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • peper en zout
Laat de geraspte komkommer 5 minuten staan in een vergiet, zodat het vocht weg kan lopen. Druk het vocht er uit met de hand. Rasp de knoflook en doe dit bij de (eventueel uitgelekte) yoghurt, met de peper, het zout, het kaneelpoeder, de munt en de honing. Voeg de komkommerrasp toe. Roer door tot een samenhangend geheel. Roer nog even goed door en laat tot slot ongeveer een uur op een koele plek staan, zodat de smaken goed intrekken.

Lekker met gegrild vlees of kipfilet, brood, vegetarische burgers....