vrijdag 25 januari 2013

Noten-vijgenbrood

Enige tijd geleden waren wij op bezoek bij vrienden en die boden ons noten-vijgenbrood aan. Lekker! Dat smaakte naar meer, dus ging ik experimenteren. Inmiddels bak ik het bijna wekelijks. Je kunt met onderstaand recept een heel brood bakken, of er bolletjes van maken, ook lekker!
 • 500 gram speltmeel
 • 7 gram droge gist
 • 1 el honing
 • 1 tl kaneelpoeder
 • 9 gram zout
 • 1 ei
 • 30 gram gesmolten roomboter
 • 120 ml karnemelk (of yoghurt verdund met water)
 • 180 ml lauw water
 • 200 gram gehakte vijgen en ongebrande ongezouten noten
 • 20 gram speltvlokken (of havermoutvlokken, is ook prima)
Bereiding:
Doe het meel, de gist en het kaneelpoeder in een kom en roer het even door. Voeg stapsgewijs terwijl je gaat kneden (ik doe dat in een Kenwood keukenmachine) het ei, de gesmolten boter, de karnemelk, het water en de honing toe. Kneed dit dan tot het deeg vorm krijgt.Voeg dan het zout toe en kneed nog eens een minuut of 5.

Nu ga je de noten en vijgen toevoegen. Voorzichtig, niet alles tegelijk in de kom gooien maar gedoseerd, terwijl je verder kneedt. Laat de keukenmachine nog een paar minuten kneden.

Als het te droog is voeg je wat water toe, is het te nat, dan voeg je wat meel toe.  Het deeg moet soepel en elastisch aanvoelen

Vet een kom in met olie en leg daar het deeg in en keer het even om, zodat de olie overal zit. (dan krijg je het deeg makkelijk weer uit de kom straks en het droogt niet uit). Dek af met een natte theedoek of plasticfolie en laat het 2 uur rijzen.

Als je een brood maakt, kneed je het deeg nu zo dat het in een broodvorm past, die je hebt ingevet met wat olie. Dit dek je weer af en laat je weer rijzen. Zeker een uur, misschien langer, het moet verdubbelen in volume.

Maak je bolletjes, dan verdeel je het deeg in kleine stukje en maakt daar bolletjes van. Leg ze 10 minuten  neer op het aanrecht met plasticfolie/natte theedoek erover. Na die tien minuten, leg je ze op een bakplaat met bakpapier en je bolt ze nog even mooi op. Bedek dan weer met plasticfolie of een natte teheedoek en laat de bolletjes rijzen, zeker een uur, misschien langer, het moet verdubbelen in volume.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak het brood in het midden van de oven in ca 45 minuten. Haal het uit het bakblik en controleer of het brood gaar is: je klopt op de onderkant. Dat moet hol klinken. Zo niet, nog even in de oven (10 minuten tot een kwartiertje). Laat daarna afkoelen op een rooster. Snij het brood pas als het goed is afgekoeld. Heerlijk met een dikke lik roomboter.

Bak je bolletjes in plaats van een heel brood: 15 tot 30 minuten bakken op 180 graden. Ook de bolletjes moeten afkoelen op een rooster.

Dit laat zich uitstekend invriezen. Vooral de bolletjes zijn een heerlijke traktatie, Zoon krijgt dit nu vaak mee als tussendoortje.

Dit recept is een bewerking van het recept van Krentenbrood van Levine