zondag 20 januari 2013

Granenreep: havermout-banaan

Wij zijn gewend om overdag tussendoortjes te nemen. Dat is fruit of wat nootjes maar dat kan ook een zelfgebakken lekkernij zijn. Ik geef vaak aan Zoon een zelfgemaakt suikervrije muffin mee naar school voor het 10-uurtje maar de laatste tijd zijn deze repen favoriet. Het recept is een bewerking van de granenreep van Eet goed, voel je goed.Het is lekker en voedzaam, je kunt er weer voor een paar uur tegen aan. En, zeker niet onbelangrijk, het is zó gemaakt.

  • 50 gram havermout (of speltvlokken, gierstvlokken...)
  • 100 gram geraspte kokos
  • 100 gram amandelmeel
  • 3 el gojibessen (*)
  • 1 el chiazaden (**)
  • 1 tl wijnsteenzuur bakpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract (**)
  • 1 banaan
  • 3 el diksap (of appelstroop, of 3 druppels stevia of 1 el honing)
  • 3 gedroogde pruimen
(*) Gojibessen worden beschouwd als superfoods. Ze bevatten veel vitamines, mineralen, aminozuren en anti-oxidanten en zouden een reinigend effect hebben op lever en nieren Dagelijks een handje ervan eten, is niet alleen goed voor je gezondheid maar ook lekker. Je kunt ze in smoothies gebruiken, door je bakje yoghurt doen of zo los uit de hand eten. Ik koop ze bij de reformwinkel.

(**) chiazadenL: ook al zo'n superfood, vol ijzer, vezels, eiwitten, kalium, selenium, magnesium en omega 3 vetten. Ik gooi het door de yoghurt, mijn smootheis, de salade en ook dus in tussendoortjes. Meer weten? Lees het hier.

(***) vanille-extract maak je zelf door in een kleine fles goedkope wodka het schraapsel van 3 of 4 vanillestokjes te doen. Gooi de stokje er ook bij en zet de fles weg op een donkere plek. Op diverse plekken op internet las ik dat je het extract 2 maanden moet laten rijpen, maar ik gebruikte het al na een week en had evengoed al een prima vanillesmaak. Het wordt natuurlijk wel sterker naarmate het langer staat en je kunt altijd aanvullen met extra vanillestokjes of wodka. Daarna kun je wanneer je maar wilt, een theelepel er van gebruiken telkens als in een recept vanille-extract op vanille-essence wordt gebruikt. De alcohol verdampt overigens bij het bakken.

Bereiding
Verwarm de oven op 170 graden.
Beleg een klein vierkant bakblik met bakpapier.
Meng de havermout, kokos, amandelmeel, bakpoeder, zout, kaneelpoeder, gojibessen in een kom door elkaar.

Doe de eieren, het vanille-extract, de banaan, de diksap en de gedroogde pruimen in een hoge kom en zet de staafmixer erop.

Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en meng alles. Het wordt een stijf plakkerig deeg.

Smeer dit uit over het bakblik en bak in 30 minuten af. Zet de oven uit en laat in de oven afkoelen. Snij het in stukken en bewaar in de koelkast. Het blijft zeker een week goed.

Je kunt hier eindeloos mee variëren: meer of minder granen, meer of minder kokos, je kunt andere fruitsoorten toevoegen of gehakte noten. Leef je uit! Let er wel op dat je van de granen de vlokken gebruikt in plaats van meel, dat scheelt aanzienlijk in 'de bite' van het eindresultaat.