maandag 7 januari 2013

banaan-vijgencake

Een variant op de pompoencake die ik vorige week plaatste. Cake is misschien geen correcte naam, want er zit geen suiker in. Maar door het amandelmeel en de banaan is het behoorlijk zoet, dus brood is ook geen goede omschrijving. Het is overigens voor mij bedoeld om als ontbijt te eten. Een plak banaan-vijgencake/brood met een lik appelstroop of suikervrije jam, jammie. Of met een dot dikke yoghurt en veel vers fruit, ook lekker!

  • 3 kleine bananen (bij elkaar 200 gram)
  • 150 gram amandelmeel
  • 4 gedroogde vijgen of dadels (zonder pitten!)
  • 2 eieren
  • 2 el gesmolten kokosolie
  • snuf zout
  • 1/2 thl kaneelpoeder
  • 1/2 thl wijnsteenzuur bakpoeder
en ook een kleine quichevorm. Het past perfect in een vorm van 16 cm doorsnede maar heb je dat niet, gebruik dan een kleine cakeblik. Misschien is het dan handig om de hoeveelheden te verdubbelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de bakvorm in.
Meng het amandelmeel met het bakpoeder, zout, het kaneel.
Doe in een hoge kom de bananen, de eieren, de dadels of vijgen en de kokosolie en maak fijn met een staafmixer.
Voeg nu aan de natte ingrediƫnten het amandelmeel toe en roer even door met een pollepel.
Giet het in een vorm en bak in het midden van de oven af, dat duurde bij mij ca. 60 minuten. Controleer in het midden met een prikker. Het blijft door de banaan erg vochtig maar het moet wel gaar zijn.

Wil je hier een taartje van maken?
Dan kun je bijvoorbeeld 3 el honing of 10 druppels stevia of 100 gram suiker aan het beslag toevoegen.  Besmeer na het bakken en afkoelen de bovenkant met suikervrije jam en leg daar bovenop een laag fijngesneden fruit.  Of smelt wat chocolade en giet dat over het taartje heen. Bestrooi met kokos en fijngehakte walnoten.

Je kunt hier overigens ook pannenkoekjes van bakken: wat olie verwarmen en met 3 tegelijk in de koekenpan pakken. Niet op te hoog vuur want amandelmeel brandt snel aan. Als je er pannenkoekjes van maakt, verdun dan het beslag met wat water.