vrijdag 14 december 2012

Broccoli met ketjap en kipfilet

2 personen:
  • 1 stronk broccoli (*)
  • een stuk of 10 tot 15 champignons, gesneden
  • 200 gram kipfilet, in stukken gesneden
  • 1 ui gesneden
  • 1 teen knoflook gesnipperd
  • 1 el olijfolie 
  • 1 el sesamolie (heb je dat niet, dan doe je t zonder)
  • 1 thl sambal
  • 1 bolletje stemgember of een el gemberpoeder
  • flinke scheut ketjap
  • 1/2 el geroosterde sesamzaadjes (**)
  • ca 200 gram rijst (voor 2 personen)
(*) Ik gebruik alleen de roosjes. De stronk snij ik in stukken en vries ik in. Na een paar keer 'stronken verzamelen' heb je voldoende om een soep te maken.
(**) natuurlijk ren je niet speciaal naar de winkel om sesamzaadjes en sesamolie te halen. Maar overweeg het eens als je je voorraden aanvult. Met name geroosterde sesamzaadjes geven een heerlijke smaak aan gerechten.

Bereiding:
Zet rijst op en kook af.

Maak de broccoli schoon en snij de roosjes af. Wil je ook de stronk nu gebruiken, gebruik dan minder champignons.

Kook de broccoliroosjes af in 2 tot 3 minuten. Giet af en spoel met koud water.

Verwarm de olijfolie en de sesamolie en bak de ui en de knoflook. Voeg de sambal toe. Knijp het bolletje stemgember fijn met een knoflookpers of gebruik een rasp en doe het - samen met de kipfilet - bij de ui en de knoflook.  Bak om en om op redelijk hoog vuur, zodat de kipfilet dicht schroeit.

Voeg dan de broccoli en de champignons toe en begiet met een lekkere plens ketjap. Zet het vuur lager en laat even pruttelen tot de kipfilet goed gaar is.

Maak af op smaak met zout en peper en bestrooi met de sesamzaadjes. Lekker met rijst of mie.

Opleuken kan door te bestrooien met fijngehakte koriander en/of cashewnoten.