donderdag 8 november 2012

Pompoensoep

Voor een gevulde soep:

  • 1 pompoen (dat kan een kleine ronde oranje zijn of een flesppompoen/kalebas)
  • 1 el olijfolie
  • 3 grote aardappelen in kleine blokjes gesneden
  • 2 uien gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 1/4 knolselderij in kleine blokjes gesneden
  • 1 blik gezeefde tomaten
  • 1 tl sambal
  • 1/2 thl chilipoeder
  • 1 thl paprikapoeder
  • 1/2 tot 1 liter bouillon
  • peper, zout
  • evt wat verse peterselie of koriander
  • evt wat geraspte pittige kaas
Snijd de pompoen in stukken. Als je een kalebas gebruikt, hoef je deze niet te schillen. De schil lost namelijk tijdens het bakken op.

Verwarm de olie in een pan en bak de uien, de knoflook en de pompoenblokjes een paar minuten. Strooi de kruiden er over heen. Voeg de gezeefde tomaten en de bouillon toe (hoeveelheid bouillon is indicatief en afhankelijk of je veel of weinig eters hebt of meer van dikke of dunnere soep houdt) en breng de soep aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten pruttelen of in ieder geval zo lang tot de pompoenblokjes gaar zijn. Maak de soep fijn met een staafmixer.
Voeg de aardappel- en  knolselderijblokjes toe en kook tot deze zacht zijn (afhankelijk van de grootte 5 tot 10 minuten).

Maak de soep af met peper en zout en wat verse kruiden en/of geraspte kaas.
Lekker met stokbrood.

Varianten:
  • vervang de aardappelen en knolselderij voor kikkererwten
Weet je niet wat je met het restant knolselderij moet doen? Kijk hier voor inspiratie: Knolselderij.