zaterdag 6 oktober 2012

Ovenschotel met courgette, wortel en witte bonen

De hoeveelheden zijn indicatief, en geheel afhankelijk van de grootte van de wortelen en de courgette. Ik had bijvoorbeeld een behoorlijk grote courgette uit eigen tuin.
Ga uit van 400 tot 500 gram groente voor 2 personen

  • 200 gram gedroogde geweekte witte bonen (of gekookte uit een potje)
  • 4 middelgrote wortelen
  • 1 courgette
  • 1 ui gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram gezeefde tomaten
  •  1 laurierblaadje
  • 1 el gemengde kruiden (ik gebruikte rozemarijn, tijm, basilicum, oregano)
  • 1 scheutje rode wijn (hoeft niet, kan lekker zijn, ik had toevallig een restje staan)
Voorbereiding:
Week in de ochtend de witte bonen in een bak water ((met drie keer meer water dan het gewicht van de bonen). Laat ze minimaal 8 uur weken. Spoel na het weken de bonen af en zet ze op het vuur met water (zonder zout!). Kook ze af in ongeveer 1 tot 1,5 uur 

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden.
Snij de wortelen en de courgette in stukken. Kook de wortelen evt 2 tot 3 minuten voor. Verwarm wat olie in een pan en bak de ui met de knoflook en de kruiden. Voeg na een paar minuten de courgette en de (voorgekookte) wortel toe samen met de gezeefde tomaten, het laurierblaadje en een scheutje rode wijn. Laat een kleine 10 minuten pruttelen met een deksel op de pan.

Doe het courgette-wortelmengsel in een ovenschaal en voeg daar de bonen aan toe. Schep even om. bestrooi de schotel met geraspte kaas en laat in de oven een goudgele korst krijgen.

Wij aten het met zilvervliesrijst maar dit is ook lekker met aardappelen of stokbrood.