dinsdag 2 oktober 2012

Havermoutmuffins met stukjes walnoot

Met deze muffins begon het ooit, mijn fascinatie voor muffins als lekker, gezond en makkelijk tussendoortje. Kom ik er toch net achter dat de moeder aller muffinrecepten nog niet te vinden is op deze site! Dus daar gaat ie dan:

12 muffins
  • 200 ml karnemelk (of 150 ml yoghurt en 50 ml water, dat doe ik meestal)
  • 150 gram meel
  • 90 gram havermout
  • 1 ei
  • 80 gram walnoten, in kleine stukjes
  • 2 thl wijnsteenzuur bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 el olie of vet (dat mag kokosolie zijn, olijfolie of lijnzaadolie of boter
  • 2 thl kaneelpoeder (maar koekkruiden of vanillepoeder kan ook)
  • iets zoets. Ik gebruik meestal 2 tot 3 el diksap maar je kunt ook appelstroop of honing gebruiken, of suiker, steviadruppels (4 tot 5 druppels)
Verwarm de oven op 200 graden.
Meng de havermout met de yoghurt en laat dit 30 minuten weken, zodat de havermout zacht wordt.
Roer meel, bakpoeder, kaneelpoeder, snufje zout en de walnoten door elkaar.
Klop in een aparte grote kom het ei met het diksap en de olie/het vet (*). Voeg dan het havermoutmengsel door. Als dit goed gemengd is, voeg je het meelmengsel toe. Meng alles door met een pollepel. Het wordt een dikke prut (niet te lang roeren).

Vet een muffinbakblik in en verdeel met een lepel het beslag over het blik. Bak ongeveer 15 tot 20 minuten in het midden van de oven. Controleer met een prikker of de muffins gaar zijn, de prikker hoort er droog uit te komen. Laat het bakblik een paar minuten met rust als je het uit de oven haalt, Wip dan de muffins er één voor één uit en laat ze op een rooster afkoelen.

Deze muffins doen het prima als ontbijt of voedzaam tussendoortje. Afhankelijk van wat je toevoegt aan suiker of vet wordt het meer of minder gezond. Je kunt de muffins heel makkelijk invriezen. Ik geef ze meestal mee naar school als tussendoortje. Dan snij ik de muffin doormidden en besmeer hem met appelstroop. Succes verzekerd!

(*) als je appelstroop gebruikt om de muffins zoet te maken doe dan het ei, de olie en de appelstroop in een kom en zet de staafmixer er even op.

Dit recept is een bewerking van de gezonde havermoutmuffins van Arthur Agatson, afkomstig uit het South Beach Dieetboek.