vrijdag 7 september 2012

Tortilla - de echte

Eerder plaatste ik een recept voor tortilla volgens de luie methode maar er gaat toch niets boven de echte, als je tijd en zin hebt om ze te maken. Veel gaat er overigens niet in, bloem, water, zout en olie.
Het kneden is ook niet veel werk. 'T is meer het uitrollen waar het bij mij vaak de mist in ging. Inmiddels weet ik dat het geheim zit in veel bloem op het aanrecht en over het uit te rollen deeg. Zo voorkom je dat het een plakkerige zooi wordt.

Op internet zijn er trouwens overal recepten van tortilla's te vinden. Het één verschilt ietsje van het ander, ik heb er een paar geprobeerd en kwam tot onderstaand recept. Hoewel tortilla's gemaakt worden van bloem kan het ook prima met meel, dat doe ik meestal. Je kunt aan het deeg ook lekkere kruiden toevoegen, zoals kerriepoeder of tandoorikruiden (leuk, roze pannenkoekjes!)

Goed voor 6 kleine tortilla's:
  • 200 gram bloem of meel
  • 120 ml wateer
  • 2 eetlepels olijfolie
  • snufje zout
Alles goed mengen en dan kneden op het aanrecht tot je een soepel deeg hebt. Is het te stijf doe er dan nog een eetlepel water bij.

Maak er een deegbal van en rol uit tot een staaf die je in 6 gelijke delen snijdt. Maak van de kleine deegstukjes balletjes. Rol nu elk balletje afzonderlijk uit met een deegroller en strooi royaal met bloem/meel om plakken te voorkomen. Rol uit tot het een ronde dunne plak deeg is geworden.
Bestrooi een bord met bloem en stapel de uitgerolde tortilla's op dit bord, waarbij je telkens weer royaal met bloem strooit.

Verwarm een koekenpan op hoog vuur en bak elke tortilla in ongeveer 30 tot 45 seconden per kant. Je hoeft geen vet te gebruiken, dus gewoon het deeg in een droge pan leggen. Tijdens het bakken verschijnen er kleine bubbels in het deeg, dat is normaal.
Blijf er bij staan. Ik tel gewoon in gedachten mee en bij mij is de perfecte baktijd 45 tellen voor de eerste kant en 30 tellen voor de andere kant. Maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van het soort pan dat je gebruikt. Bak ze niet te lang, want dan worden ze taai.

De gebakken tortilla's kunnen gevuld worden met allerlei lekkers en meteen opgegeten worden. Je kunt ze ook voorbereiden, vullen en later nog even opwarmen in een oven.

Wij aten ze deze week heel eenvoudig. Ik besmeerde de tortilla met knoflookolie en vulde ze met kaas (ene helft met kaas bestrooien en dan andere helft er overheen klappen) en verwarmde ze nog even 5 minuten in een goed hete oven. Daarbij gaf ik een avocado-tomatendip en een restje groenten van de avond ervoor. Lekker!


Suggesties:
  • Doe wat kerriepoeder door het beslag.
  • Besmeer de tortilla’s met knoflookolie voordat je de vulling erbij doet.
  • Bestrooien met geraspte kaas.

Ideeën voor vulling:
  • Met geroosterde koolraap, gehakt en knolselderij.
  • Met knolselderij, gehakt, saffraan, honing en amandelsnippers
  • Met gehakt, kidneybonen, rode paprika en maiskorrels en beetje tomatenpuree.
  • Met kidneybonen, rode paprika, maiskorrels, tomatenpuree en een blokje pure chocolade.
  • Met gerookte zalm, courgette en doperwtjes.
  • Met stukjes pittige kip, koriander, aubergine.