vrijdag 13 juli 2012

Hartige taart met amarant en snijbiet (en nog veel meer lekkers..)

In de groententas van onze bioboer zat amarant. Ik kende het wel als zaad, om te koken als rijst, maar zo de blaadjes had ik nog nooit gezien, laat staan gegeten. Ook zat er snijbiet in. Het was een tas vol, bedoeld om te roerbakken, voor 4 personen. Helaas ben ik de groenten vergeten te wegen, dus hou als indicatie aan: zeker twee keer een vergiet vol met groente als amarant, snijbiet of (wilde) spinazie.

Je kunt deze taart met deeg voor hartige taart maken. Een recept voor dit deeg vind je hier. Omdat ik momenteel nauwelijks granen eet, maakte ik een alternatief deeg van amandelmeel, naar het recept van Eet goed, voel je goed dat unaniem is goedgekeurd door het proefpanel.

Maak jij onderstaand recept ook met amandelmeel?
Zet je de oven niet hoger dan 180 graden, want amandelmeel brandt snel aan. Bak de taartbodem af in een kleine 15 tot 20 minuten (tot de bodem goudgeel is).  Als je de vulling hebt toegevoegd, bak je de rest af in 30 tot 45 minuten.


Maak je onderstaand recept met bloem of meel?
Houd je je aan een traditioneel recept met bloem of meel, dan bak je de taartbodem blind af in ongeveer een kwartier en daarna zet je de oven op 180 graden en  bak je het met vulling af in ca 30 tot 45 minuten.

De vulling:
  • amarant, snijbiet (of spinazie)
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl gemengde italiaanse of provencaalse kruiden (wat je maar lekker vindt: tijm, oregano, basilicum, rozemarijn....)
  • 3 eieren 
  • scheutje water of room
  • peper en zout
  • 1 el mosterd
  • 50 gram blauwschimmelkaas
  •  1 geroosterde paprika
  • handje cashewnoten


Bereiding:
Maak de taartbodem naar keuze (zie boven).

Terwijl de taartbodem in de oven bakt, ga jij je met de groenten bezighouden:
Verwarm de olie in de koekenpan en bak de knoflook. Voeg dan stapsgewijs de groenten toe, voeg pas meer toe als de rest wat is geslonken. Roerbak om en om en bestrooi met de kruiden.
Klop de eieren met een scheutje water of room los en voeg dan peper, zout en mosterd toe. Snij de paprika in kleinere stukken en verkruimel de kaas.
Verdeel de groenten over de bodem en verkruimel de kaas erboven. Bestrooi met de cashewnoten en giet dan de los geklopte eieren er over heen.

Afbakken
Haal de bodem uit de oven en doe de vulling erin. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden (of daar staat de temperatuur al op als je met amandelmeel bakt) en zet de taart in het midden van de oven. Bak af in ongeveer 20 tot 30 minuten tot alles er mooi stevig en smakelijk uitziet.