zondag 15 juli 2012

Gezonde aardbeientaart - suikervrij

Omdat ik minder granen wil eten, zoek ik naar alternatieven. Op het blog van Eet goed, voel je goed staan veel tips wat je allemaal met amandelmeel kunt doen, ter vervanging van bloem of meel. En amandelmeel is heerlijk, we aten afgelopen week pannenkoeken en hartige taart met amarant en snijbiet. gemaakt van amandelmeel. Het heeft alleen één nadeel, t is duur! Daarom experimenteerde ik met een deeg van amandelmeel en geraspte kokos. Kokos is immers goedkoper en bevat ook veel gezonds, net als amandelmeel.

Toen hadden wij ineens zomaar een aardbeientaart die overheerlijk smaakte en in één klap op de lijst van mijn favorieten terecht kwam:


Voor het deeg:
  • 125 gram amandelmeel
  • 125 gram geraspte kokos
  • 1 tl bakpoeder
  • 60 gram gesmolten kokosolie of roomboter
  • 1 ei
  • t thl kaneelpoeder
Voor de vulling:
  • 2 tot 3 handen aardbeien
  • 450 gram kwark
  • 4 el geraspte kokos
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 10 druppels stevia (of 10 tot 15 el suiker)

Voor de topping:
  • 5 el suikervrije aardbeienjam
  • 1 el rozenwater  (*)(optioneel, je kunt ook bijvoorbeeld honing gebruiken of wat citroensap)
 (*) rozenwater koop ik in de Turkse winkel.

Maak het deeg:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Smelt de kokosolie of roomboter in een pan. Doe het amandelmeel en de geraspte kokos in een kom met het bakpoeder, kaneelpoeder en het ei. Meng dit en giet de gesmolten olie of boter er bij. Ik mengde het in de machine, doe je dat niet kijk dan uit voor de hete olie of boter, gebruik een pollepel om het te mengen. Het deeg blijft een beetje korrelig. Vorm een bal, zo goed en kwaad als dat gaat. Lukt dat niet, voeg dan wat water toe (1 of 2 eetlepels). Vet een taartvorm in en druk de deegbal plat in de vorm. Gewoon met je knokkels en vuisten dat in de vorm duwen. Zet de taartvorm in het midden van de oven en bak in 20 tot 30 minuten af tot het mooi goudbruin is geworden.

De vulling:
Meng de kwark met de stevia, het kaneelpoeder en de geraspte kokos.

Als de taartbodem is afgebakken, haal je hem uit de oven. Laat hem afkoelen.

Besmeer de bodem met het kwarkmengsel. Snij de aarbeien in stukjes en verdeel die over de bodem.

De topping:
Verwarm 5 eetlepel suikervrije jam en voeg daar wat rozenwater aan toe. Als de jam warm is, kun je deze zo uitgieten over de taart heen. Zorg dat over de hele laag aardbeien een laagje aardbeienjam komt. Bestrooi eventueel met wat geraspte kokos of amandelsnippers.

Laat de taart nu een paar uur goed afkoelen.  Wij aten dit zondagmorgen als ontbijt! Jammie!