zaterdag 9 juni 2012

Snel auberginetaartje

Het laatste dat ik maakte voordat mijn Etnafornuis ging hemelen is een heel makkelijk en snel te maken auberginetaartje. Het recept stond in de Delicious Agenda en paste ik aan naar mijn voorkeuren (sneller en eenvoudiger). Het recept zelf is weer een eenvoudiger versie van een bekende Italiaanse aubergineschotel met Parmezaanse kaas en mozzarella.

Tijdens het bakken (gelukkig aan het einde van de baktijd), sloegen de stoppen door in huis. Geen flauw idee wat dat was. Wat gerommeld in de stoppenkast en de auberginetaart uit de oven gehaald en opgepeuzeld. Een dag later bleek dat de oven zelf de oorzaak van de storing was. Drie van de vier bakfuncties doen het nog, maar laat nu net de kapotte functie diegene zijn die ik dag en nacht gebruik.

kijk er maar goed naar, het is voorlopig het laatste dat uit de oven kwam


In het oorspronkelijke recept gril je de aubergine in een pan. Dat is best veel werk.
Ik rooster de aubergines in de oven. Geeft vrijwel hetzelfde resultaat en is voor mij wat makkelijker (ondertussen op bank zitten en boekje lezen).

Wat heb je nodig voor een klein taartje (lunchhapje 4 personen of dinerhap 2 personen)
  • 1 grote aubergine
  • 1 bolletje (buffel)mozzarella
  • een scheut olijfolie
  • 1 teen knoflook, gensnipperd
  • restje tomatensaus of wat passata (1 kopje)
  • handje geraspte pittige kaas
  • peper en zout
  • verse basilicum (die op de foto ontbreekt, zoals jullie zien)
En ook: bakplaat met bakpapier en een kleine ronde bak (taart) vorm van 16 cm doorsnede.


Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden.
Snij de auberine in dunne plakken (denk aan de breedte van een ring).
Doe in een grote kom en giet er een scheut olijfolie overheen. Snipper de knoflook, bestrooi met zout en peper en verdeel met je handen de olie en de knoflook over de aubergineplakken.
Leg het bakpapier op een plaat en verdeel de schijven over de plaat, zodat ze allemaal netjes naast elkaar liggen.
Schuif in de oven en bak af. Draai de schijven na ongeveer 20 minuten om en bak weer 20 minuten.
Als de aubergine lekker zacht is geworden kunnen ze uit de oven gehaald worden. Niet zacht genoeg? Nog even doorbakken dan maar.
Snij de mozzarella in dunne plakken.
Is de aubergine uit de oven gehaald, dan ga je in de taartvorm stapelen. Laag om laag wat saus. aubergine, schijfjes mozzarella, geraspte kaas, saus, aubergine, enzovoort enzoverder.

Schuif weer in de oven en bak 20 minuten. De auberginetaart is warm én koud lekker. Wij strooiden er gehakte basilicumblaadje over aten er een salade bij. Maar je kunt het met van alles combineren. De taart zelf kun je ook uitbreiden met bijvoorbeeld gehakt of pijnboompitten of spekjes of combineren met schijven paprika en courgette.....