zaterdag 23 juni 2012

Knoflooksperziebonen

Gegeten bij ons onderweg-logeeradres vorig jaar bij een Frans echtpaar dat hield van tafelen, praten en knoflook. Zoon de groentehater  at tot onze stomme verbazing zonder een spier te verrekken een heel bord knoflooksperziebonen op. Achteraf bleek dat het feit dat de sperziebonen koud waren, cruciaal waren voor zijn beleving van de maaltijd. Sindsdien geef ik hem alle mogelijke groenten koud en gemarineerd in de knoflook: tomaten, broccoli, peultjes, wortelen. Niet alles is een doorslaand succes maar wel is de consumptie van groenten enorm gestegen.

Dus:
  • Sperziebonen
  • 2 tenen knoflook
  • royale scheut olijfolie
  • evt. wat citroensap/azijn/balsamico
  • evt. 1 el mosterd
  • peper, zout
    evt. verse kruiden (munt, peterselie, basilicum)
  • evt: tomaten en/of sla
Bereiding:
Was de sperziebonen en kook ze kort tot beetgaar. Spoel ze af met koud water. Klop in een kommetje de olie, het zuur, de mosterd (niet noodzakelijk), knoflook en wat je aan kruiden gebruikt door elkaar.
Doe de sperziebonen in een bak en giet de dressing er over heen. Laat minstens een paar uur zo staan. Doe vlak voor het eten eventueel wat tomaten erbij. Als je er ook sla bij doet, moet je dat pas toevoegen op het moment van serveren (anders wordt de sla slap door de dressing).