donderdag 21 juni 2012

Knapperige tofu

Al heel lang probeerde ik tofu knapperig te bakken. Dat mislukte altijd. De grote fout die ik beging was de tofu  niet uit te laten lekken en vooraf te marineren, want zonder marinade smaakt het nergens naar. En met marinade is het lekker. Maar door gebrek aan knapperigheid stapten we over op de tofublokjes die al voorbewerkt waren en voorgebakken. Die zijn er in verschillende smaken en kruiderijen en allemaal goed te doen.

Nu las ik in De dikke vegetariër dat de truc van knapperige tofu in de vriezer zit. Door het invriezen van tofu zet het water in de tofu uit. Na het ontdooien loopt dit water als vanzelf uit de tofu en is de steviger geworden structuur geschikter om te bakken. Voor wie hier geen zin in heeft (dit kost toch al snel een halve dag voordat je weer verder met je blokjes tofu kan) kan ook persen: snij het blok tofu in plakken of blokjes, leg het tussen vellen keukenpapier (of een theedoek), leg er een stapel kookboeken op (als je die hebt, anders iets anders zwaars) en laat een half uur met rust. Eventueel vervang je tussentijds het keukenpapier.

Zo gezegd, zo gedaan: persen dus. Nu kon ik gaan bakken. Eerst bakken en dan marineren. De eerste keer dat ik dit zo klaarmaakte, waren de heren zeer tevreden en hadden zelfs een assiociatie met spekjes qua smaak en textuur (erg krokant gebakken dunne plakken tofu). De tweede keer werden ze in blokjes gesneden. Ook dat was prima. Dit gaan we dus vaker doen.

Ik koop overigens wel tofu met een EKO keurmerk om te voorkomen dat we genetisch gemanipuleerde soja naar binnen werken. Niet echt goed voor de gezondheid en daarnaast is de massale sojaproductie natuurlijk enorm slecht voor het milieu (ontbossing, gebruik pesticiden).

Dus: krokant gebakken tofu (een blok van 200 gram)
  • een blok uitgelekte tofu in blokjes  
  • 1 el olie 
Voor de marinade:
  • 4 el ketjap
  • 4 el tomatenketchup
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl sambal
Verwarm de olie in een koekenpan en bak de blokjes goed krokant. Meng de spullen voor de marinade en doe de blokjes er bij. Roer goed door en lekker laten intrekken. Vlak voor het eten bak je de blokjes op zacht vuur weeer op.

Varianten:
  • Je kunt de krokante tofu met een tomaten-groentesaus combineren, voeg ze dan op het laatst toe
  • Groot succes hier is de gemarineerde tofu tijdens de 2e bakronde afmaken met een hele eenvoudige snelle pindasaus: doe de gemarineerde blokjes in een pan en bak even op. Voeg er 3 el ketjap en 2 el pindakaas bij en roer dit even door. Eventueel voeg je er nog wat vocht (water) bij en/of lekkere specerijen (koriander, gember, knoflook). Pas de hoeveelheden aan naar eigen aantal eters, gebruik en trek. Bij serveren bestrooien met verse koriander en of wat pinda's.