woensdag 23 mei 2012

Suikervrije brownies

Schatje verjaarde. Dat moest gevierd worden, liefst met lekkernijen. Nou zijn er door zondige verlangens (lees suiker) bij mij wat ongewenste kilootjes bijgekomen. Die gaan er moeilijk af, want veel bewegen kan deze toch al iets te goed gevulde kookfee niet goed. Dus zoeken we een compromis tussen lekkernijen die voor iedereen acceptabel zijn, voldoende zoet smaken en toch ook door mij gegeten kunnen worden. Natuurlijk is de roomboter in onderstaand recept niet het gezondste dat ik kan bedenken. Je kunt dat eventueel vervangen door kokosolie of yoghurt met 2 eetlepels olie erdoor. Maar het is Schatjes verjaardag en het moet wel voldoende feestelijk voor hem blijven. Daarom is het essentieel dat het (voor hem) nog enigszins lijkt op een brownie.

bestrooid met poedersuiker want het oog wil ook wat...


Het is natuurlijk niet echt een brownie, die zit immers bomvol suiker, maar het lijkt er wel op. Het wordt gezoet met banaan en stevia en de cacaopoeder zorgt voor het choco-effect. Voor een echter brownie-effect gebruik je pure chocolade, maar dat had ik niet meer in huis.

  • 100 gram roomboter
  • 50 gram cacao (of 100 gram pure chocolade)
  • 2 rijpe bananen
  • 100 gram bloem
  • snufje zout
  • 10 druppels stevia
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
ook nodig: een kleine niet te hoge bakvorm  (20 bij 10 of zo)


Optioneel: vanille (ik had een stokje en schraapte er wat vanillemerg uit).


Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden.
Vet de bakvorm in met boter en bedek de bodem met een laag bakpapier. Zo kun je straks makkelijker storten.
Weeg de bloem en de bakpoeder af, meng het door elkaar, met een snufje zout er bij.
Klop met een mixer de eieren tot een schuimige massa. Als je vanille gebruikt, doe dat dan nu er ook door, dan mengt het goed met de eimassa.
Prak de bananen fijn.
Smelt de roomboter en meng het met het cacaopoeder en de stevia. Doe dan de geprakte bananen erbij en roer het goed door.
Doe de eimassa en de chocomassa bij elkaar in een kom en roer het door. Meng tot slot de bloem met een spatel er door en giet het in de bakvorm.
Zet het in het midden van de oven en bak in 20 tot 25 minuten af. Controleer aan het eind van de baktijd of het droog maar niet te droog is (met een houten prikker).

Een gewone brownie zal makkelijker rijzen. Nu ging dat veel moeilijker door de banaan. Je kunt overwegen om iets meer bakpoeder toe te voegen of wat eierschuim (van alleen het eiwit) op het laatst er door te spatelen.

Laat afkoelen in de vorm en stort dan voorzichtig (draai het bakblik om). Door het bakpapier zal het makkelijk loslaten. Snij in vierkantjes en stop in je mond.

Omdat ik een te groot bakblik gebruikte, was de brownie iets te plat. Ook miste ik wat vocht of zompigheid. Cacao zorgt voor een droger effect dan chocolade. Dus sneed ik alles in vierkantjes en plakte die op elkaar met frambozenjam. En dat was super volgens het smaakpanel.....