zaterdag 12 mei 2012

Puur koken: hou het simpel

Het is al weer een tijdje geleden dat ik voor het laatst schreef over Puur Koken. De reden was simpel: ik heb weinig zelf gekookt en het ontbrak mij helaas aan energie om veel over koken na te denken. Gelukkig namen Schatje en Oma de pollepels over en zorgden zij er voor dat er nog steeds lekker en gezond gegeten kan worden.

Lekker en gezond is in mijn ogen zo puur mogelijk. Daarom koken wij zoveel mogelijk vanuit een basis voorraad en maken zo veel mogelijk zelf.  Die basisvoorraad bestaat uit producten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Hou het simpel. Denk na over wat er in een pot sambal moet zitten. Staan er 10 ingrediënten op het etiket en kun je vanaf het 4e ingrediënt het niet meer makkelijk uitspreken? Niet kopen!

Is dat dan duurder? Nee dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Sterker nog, ik denk dat je geld uitspaart want je gaat minder liflafjes kopen. Dat is goed voor je portemonnee, goed voor de lijn én je gezondheid. En die liflafjes maak je toch zelf! Gemarineerde olijven? Gewoon een zakje olijven kopen, met olie, knoflook en kruiden erbij in een jampotje gooien en klaar. Moet het 'Griekse mix' zijn? Nou, dan koop je er wat feta bij, snij je die in blokjes en mieter je  bij de gemarineerde olijven. Een kind kan de was doen.

Ga bij alles wat je wilt eten na of je dit zelf kunt maken. Als vanzelf groei je dan naar een eetstijl toe die wat soberder door de weeks is en in het weekend uitgebreider. Dat betekent misschien dat je niet meer door de weeks pasta pesto uit een potje maakt en de overige pesto overal doorheen gooit, door de pasta en op je brood. Maar dat je in het weekend zelf je pesto maakt van het basilicumplantje dat je eerder kocht. Een eenmaal zelf pesto maken, betekent dat je het later niet meer zo achteloos overal doorheen gooit. Want nu weet je hoeveel olie er door heen gaat!

Zo koken en eten betekent dat het onderscheid tussen delicatessen en 'gewoon voedzaam' eten weer scherper wordt. En dat is prima.  We zijn té zeer gewend geraakt om door een supermarkt te lopen en 'lentevla' te pakken of yoghurt met stracciatella-stukjes. Kom op zeg, wat is er mis met een bak yoghurt met wat hagelslag of geraspte chocolade er door? Dat heet hier thuis een feest-toet!

Door het simpel te houden bespaar je geld, hou je het overzichtelijk voor je zelf en je gaat als vanzelf gezonder eten.

Meer lezen? Puur Koken