maandag 30 april 2012

Satésaus

Omdat ik geen specialist ben van de exotische keuken, ben ik wat huiverig om een recept te plaatsen voor satésaus. Toch maak ik het wel. Hier in huis woedt een stille strijd om wiens satésaus het lekkerst is. Schatje maakt inderdaad een heerlijke saus. Alleen iets te dik naar mijn smaak. Als hij het maakt is mijn pot pindakaas leeg en staat er een lepel rechtop in de pan. Ik maak de saus dus iets dunner.

Het geheim van deze saus is het toevoegen van limoenblaadjes,  hierdoor krijgt de saus een frissere smaak. Dat is wat Schatje mij leerde. De rest is gewoon mijn eigen gefröbel. Limoenblaadjes kopen we in de Turkse winkel en bewaren we in het vriesvak. Je kunt ook gedroogde limoenblaadjes kopen, dan heet het djeruk purut. Ikzelf vind de verse blaadjes veel lekkerder.

Oké, voor een kom satésaus voor ca. 4 personen:
  • 1 el olie
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl sambal
  • 1 flinke scheut ketjap/sojasaus (5 el of zo)
  • 150 ml kokosmelk (of gewone melk)
  • 2 limoenblaadjes 
  • 4 tot 5 flinke eetlepels pindakaas
  • peper
  • zout

Bereiding:
Verwarm de olie en bak de knoflook met de sambal en de gemberpoeder. Doe een flinke scheut ketjap in de pan en voeg de limoenblaadjes toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag, laat het zeker 15  minuten op heel zacht vuur pruttelen. Zo kunnen de limoenblaadjes hun smaak afgeven.
Voeg dan de kokosmelk toe en de pindakaas. Roer door tot alles goed is gemengd. Pas op voor aanbranden, dat gebeurt snel met satésaus. Proef even af en voeg eventueel wat peper en zout toe.

Opmerkingen:
  • Geen pindakaas in huis maar wel pinda's? Rooster 2 handen pinda's in een droge koekenpan en vermaal de pinda's in een keukenmachine. Hou voor de rest bovenstaand recept aan.
  • Er bestaat geen ultieme satésaus, experimenteer met geraspte kokos, of wat suiker als toevoeging. Sommigen voegen wat tomatenpuree toe. Gewoon proberen! Kook jij normaal satésaus uit een pakje en vind je het eng? Melk en ketjap opwarmen in een pannetje, wat pindakaas toevoegen en de basis staat al. Proef even af. Zout en peper toevoegen, misschien wat knoflook. Is dat gelukt en was het acceptabel? Dan ga je de volgende keer iets meer toevoegen.