woensdag 4 april 2012

Rundvleesstoof met zuurkool

En toen werd het ineens weer koud. Prima weer voor een wintergerecht met zuurkool. Onderstaand is een recept naar een idee van mij, met de uitvoering en de details van Schatje. Ik heb de hoeveelheden geprobeerd uit hem te persen maar hij doet alles op gevoel en werkt met snufjes.....ik hoop dat het dus zo klopt

Wij aten hier 2 dagen van, de eerste keer met 2 volwassenen en 1 (tegenspartelend) kind, de 2e dag met 2 volwassenen:

  • 300 gram runderlappen, in dobbelsteentjes gesneden (*)
  • 1 pakje zuurkool
  • 2  uien, gesnipperd
  • 1 el olie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kop water
  • piment (in de molen een paar slagen) (**)
  • 1/2 thl kruidnagelpoeder (of 3 kruidnagels)
  • 1 thl (afgestreken) foelie
  • 1/2 thl kaneelpoeder
  • 3 stukjes steranijs 
  • 1 grote zure appel in stukken gesneden
  • peper en zout
(*) wij eten vrij weinig vlees per persoon, ga jij uit van meer vlees, verdubbel dan de hoeveelheid)
(**) gebruikt: pimentbes in een pepermolen. Je kunt ook pimentpoeder gebruiken,  maar zo vers malen is veel lekkerder. Piment zijn de bessen van de pimentboom, de smaak doet denken aan kaneel, nootmuskaat en kruidnagel, het is een licht zoete smaak.


Bereiding:
Verwarm de olie en bak de uien en de knoflook even aan. Doe het vlees in de pan en schroei het dicht. Bak om en om op hoog vuur. Doe alle kruiden erbij en een flinke kop water. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat het zeker 2 tot 3 uur zacht sudderen onder af en toe omroeren.

Voeg het laatste half uur de zuurkool toe en kook tot het vlees lekker zacht is en de zuurkool gaar. Voeg tot slot het laatste kwartier de stukjes appel toe. Maak af op smaak met peper en zout.

Lekker met aardappelpuree.

Varianten:
Misschien heb je geen piment en steranijs in huis? Geen nood, met andere kruiden is rundvlees met zuurkool ook heerlijk. Gewoon wat peper, zout en paprikapoeder is heerlijk of met veel kerrie en op het laatst wat crème fraiche....