dinsdag 24 april 2012

Broccolitaart met blauwschimmelkaas

Enorme trek in groentetaart en weinig energie deden een snel recept ontstaan voor zelfgemaakt deeg. Eigenlijk is het gewoon pizzadeeg, maar dan nog sneller want in plaats van gist gebruikte ik bakpoeder. Het ging dus van mixen maar, uitrollen, bakken en klaar. Perfect voor mensen met weinig tijd of energie. Je kunt dit natuurlijk ook maken met klassiek quichedeeg!

Het recept is voor 4 personen

Voor het deeg:

  • 200 gram meel of bloem
  • 2 thl bakpoeder (ik gebruik wijnsteenzuur bakpoeder)
  • 1 thl zout
  • 1 el olie
  • 120 ml water
en ook: bakpapier en gedroogde kikkererwten of rijst om blind te bakken en aluminiumfolie om de voor mee te bedekken tijdens het afbakken

Voor de vulling:
  • 2 flinke stronken broccoli, klein gesneden (ik gebruik de stam ook)
  • 4 eieren
  • 100 ml yoghurt
  • peper, zout
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 50 gram blauwschimmelkaas
  • klein handje cashewnoten

Opmerking: de blauwschimmelkaas wordt verkruimeld. Als de kaas tijden het verkruimelen te warm wordt, is dat een plakkerige klus. Leg daarom de kaas vooraf  even 10 minuten in de vriezer, dat werkt veel prettiger.





blind bakken
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een quichevorm in en bestrooi met wat meel of bloem.
Meng alle ingrediƫnten tot een mooie deegbal (kan natuurlijk ook machinematig) en rol deze uit tot de gewenste vorm en leg deze in de quichevorm. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Verfrommel het bakpapier en leg het over het deeg. Vul dan de taartvorm met de kikkererwten of rijst en schuif het in het midden van de oven. Bak een kwartier.

In de tussentijd maak je de gewenste vulling klaar:
Kook de broccoli af.
Klop de eieren met de yoghurt en de peper, zout en gesnipperde knoflook.
Verkruimel de blauwschimmelkaas.

Haal de quichevorm uit de oven. Verwijder de kikkererwten en het bakpapier en verdeel de broccoli over de bodem. Doe dat ook met de kaaskruimels. Giet het ei-yoghurtmengsel er overheen, strooi de cashewnoten over de taart en bedek alles met aluminiumfolie. De reden dat ik dat doe is dat broccoli snel aanbrandt in de oven.

Schuif weer in de oven en bak de taart nog eens 45 tot 60 minuten.


alvast een stukje genomen omdat ik me niet kon inhouden...