zondag 18 maart 2012

Rodelinzensaus met pastinaak en bataat

In de groentetas zaten onder meer een bataat en pastinaak. Pastinaak is inmiddels vertrouwd hier, maar de bataat is nieuw voor ons. Het is een knol die ruikt naar wortel en qua kleur er ook op lijkt (er zijn ook andere kleurenvarianten lees ik op internet) maar aan de buitenkant doet denken aan een Grote Aardappel, met een hoofdletter. Hij zit vol met vitamine C! De bataat komt oorspronkelijk uit de buurt van Peru en Mexico maar wordt tegenwoordig overal gekweekt. Je kunt bataat rauw eten koken, grillen, met schil of zonder schil.

Als bataatmaagd pakken we het de eerste keer voorzichtig aan en laten hem garen in een saus van rode linzen.

  • 1 kopje rode linzen,gewassen
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 bouillonblokje
  • 1 kleine ui, gesneden
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 3 tl marokkaanse kruiden
  • 1 el olie
  • 3 kopjes water
  • 1 pastinaak, in blokjes gesneden
  • 1 bataat, in blokjes gesneden
  • peper en zout
Verwarm de olijfolie in een pan en bak de ui en de knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en bak het zachtjes (ontzuren), een paar minuten. Dan doe je er de kruiden bij, de rode linzen en het water. Tot slot gooi je het bouillonblokje in de pan en je brengt het aan de kook. Laat het 15 tot 20 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn.

Terwijl de linzen garen, snij je de pastinaak en de bataat in gelijke blokjes. Zijn de linzen gaar, zet dan de staafmixer er op tot je een redelijk egale saus krijgt. Doe de groenteblokjes er in en laat pruttelen tot alles gaar is (ongeveer 15 minuten). Maak af op smaak met peper en zout.

Lekker met pasta of rijst en wat verse koriander.

Varianten en idee├źn (niet allemaal al uitgevoerd, dus proberen op eigen risico)
  • voeg op het laatst ook wat kikkererwten toe.
  • gebruik de saus als basis voor een pizza: maak pizzadeeg, beleg de bodem met de linzensaus en leg heel dun in plakjes gesneden bataat en pastinaak er op. Begiet met olijfolie en bak af in de oven.
  • beleg een tortilla met de saus, doe er wat geraspte kaas bij en laat even gratineren onder een grill of in een oven.