woensdag 15 februari 2012

Broccoli-wortelschotel

Dit is een heel eenvoudig gekruid gerecht: rozemarijn, laurier, peper, zout en knoflook.
Heb je geen verse rozemarijn in huis, gebruik dan tijm, is ook heerlijk.

Wat heb je nodig voor 2 tot 3 eters:
  • 1 grote stronk broccoli
  • 3 grote wortelen
  • 500 gram aardappelen
  • 3 tenen knoflook (ok√© mag ook minder maar dit is heerlijk met zoveel knoflook)
  • ongeveer een halve liter groentebouillon
  • 3 tot 4 takken rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 100 ml room
  • peper en zout
  • wat geraspte kaas (of wat verkruimelde zachte (geiten)kaas 

Was de groenten.
Snij de broccoli in kleinere stukken, ook de stam (gewoon eten, hartstikke gezond)
Snij de wortel in plakken.
Breng de bouillon aan de kook en kook de groenten kort af, tot beetgaar (5 minuten ongeveer)
Giet het af en bewaar het vocht!
Kook nu de aardappelen (geschild en in stukken gesneden) in de bouillon tot beetgaar.
Giet af en bewaar weer het vocht.
Snipper de knoflook.
Zet de oven aan op 180 graden.
Breng de bouillon weer aan de kook en voeg de knoflook, rozemarijn en het laurierblaadje toe. Laat het zachtjes inkoken, zeker 15 minuten. Verwijder de rozemarijn en het laurierblaadje (eventueel door de saus door een zeef te gieten). Voeg dan de room toe.
Terwijl de saus nog even pruttelt en inkookt, doe je alle groenten in een ovenschaal en bestrooi ze met zout en peper. Giet de saus over de groenten en strooi er wat geraspte kaas over heen.

Zet de schaal ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven.

De mannen aten er chippolataworstjes bij en ik een kikkererwtenburger.
Je kunt ook kikkererwten door de ovenschotel doen en wat noten en zaden er over heen strooien. Dan zijn de worstjes of een vegetarische burger helemaal niet nodig.