zondag 19 februari 2012

Aardappelsoep met kikkererwten, kool en prei

In de koelkast stond een schaaltje met 5 gekookte aardappelen. Over van een eerdere maaltijd toen ik de hoeveelheden iets te optimistisch inschatte. Ik had ze natuurlijk kunnen bakken maar ik hou niet van gebakken aardappels die eerst gekookt zijn. Soep dus!

Voor 2 personen
  • 5 grote gare aardappelen
  • 1 liter vegetarische bouillon
  • 1 thl. uienpoeder
  • 1 thl kerriepoeder
  • 1 thl sambal
  • 2 limoenblaadjes
  • 1 handje kikkererwten (heb ik altijd afgekookt in kleine porties in de vriezer liggen)
  • 1 stronkje prei, fijngesneden
  • handje kool (witte, groene, spitskool, kijk maar wat je hebt) fijngesneden
  • handje diepvriesdoperwten 
  • koriander
Echt zo klaar. Breng de bouillon aan de kook en voeg de aardappelen toe. (Je kunt het natuurlijk ook maken met aardappelen die nog niet gaar zijn. Kook de aardappelen in dat geval tot ze goed gaar zijn).
Voeg de kerriepoeder, uienpoeder, sambal en limoenblaadjes toe. Laat trekken zodat de limoenblaadje goed hun frisse smaak kunnen afgeven. Haal de blaadjes er na 15 minuten uit en pureer de soep met een staafmixer. Voeg  dan de limoenblaadjes weer toe en nu ook de  kool, de kikkererwten, doperwten, de preistukjes en laat de soep nog een minuut of 10 zacht pruttelen. Schenk over in kommen en knip er boven wat verse koriander.

Lekker met wat stokbrood maar dat hoeft niet, de soep is machtig genoeg.