dinsdag 17 januari 2012

Puur koken:proeven

Koken is onlosmakelijk verbonden met geuren, kleuren en smaken. Of iets ons goed smaakt wordt onder meer bepaald door hoe het eruit ziet, wat voor gevoel het geeft in je mond als je kauwt en of iets zoet, bitter, zout, hartig of zuur is. Als we gaan kijken naar smaak, dan is de verhouding tussen de verschillende smaken die in een gerecht worden gestopt, bepalend voor het succes van een gerecht. Té zuur waarderen we over het algemeen niet, maar in combinatie met zoet houden we er vaak wel weer van. Sommige smaken heffen elkaar op en sommige smaken vullen elkaar aan.

Als je vaak kookt met pakjes en zakjes, dan is de kans groot dat je het belangrijkste onderdeel van het koken vergeet: het proeven. De fabrikant heeft voor ons bepaald wat de smaak van het gerecht zal zijn, dus knippen we het zakje open en gooien dat in de pan bij de rest. Even roeren en klaar.

Hét recept bestaat niet. Smaak is heel individueel. Ik hou van hartig, zoet en zuur maar minder van bitter. De ene keer minder dan de andere keer, afhankelijk van mijn bui of het seizoen of de omstandigheden. Een recept zomaar opvolgen is dus zinloos. Je zal altijd moeten zoeken naar de juiste combinatie van kruiden voor jou op dat moment. En dus moet je proeven. Gooi nooit zomaar klakkeloos alle kruiden in een pan, maar voeg langzaam toe. Proef tussendoor. Denk na wat er ontbreekt. Geef smaken even de tijd om in te trekken.

Om goed te kunnen proeven, is het handig als je in staat bent bepaalde smaken van elkaar te onderscheiden. Dit kun je ontwikkelen. Wees niet bang, ik vraag niet van jou om binnen een maand in staat te zijn geblinddoekt te vertellen wat er in een bepaalde saus is gegaan. Wat vraag ik dan wel?

Kijk eens of je de komende dagen extra aandacht aan smaak kunt besteden als je eet. Van wat voor smaken hou jij? Ben je in staat verschillende smaken van elkaar te onderscheiden? Kun je omschrijven hoe iets smaakt (bloemig, wrang, pittig, fris)?

Je smaakvoorkeuren bepalen onder meer hoe je gaat koken en wat je basisvoorraad zou moeten zijn. Het heeft weinig zijn indische kruiden op voorraad te nemen, als je niet van exotische gerechten houdt. Door je nu bezig te houden met jouw smaakvoorkeuren, kun je straks bepalen wat je basisvoorraad moet zijn.

Volgende keer: een basisvoorraad

Wil je reageren? Plaats onderaan een reactie. Je mag me ook een mail sturen: consuminderenmetspaarcentje@hotmail.nl

PS
over puur koken schreef ik eerder:

Wat heb jij nodig om puur te koken?
Puur koken, vragen
Ken je beweegredenen, waar sta je?,