vrijdag 13 januari 2012

Puur koken: ken je beweegredenen

Puur koken begint met een behoefte waaruit een voornemen volgt: om echt eten klaar te maken, vol met gezonde voedingsstoffen die je lichaam voeden in plaats van leegroven van energie en opzadelt met transvetten die niet kunnen worden afgebroken.

Misschien ligt bij jou ook de nadruk op goedkoper eten klaarmaken. En is de gewoonte om met pakjes te koken te wijten aan gemakzucht of misschien wel onkunde over hoe je zelf een gezonde lekker maaltijd kunt bereiden. Generaties voor ons leerden van moeder hoe er gekookt moest worden. Ik wil niet de vrouwenemancipatie de schuld geven van onze huidige eetcultuur maar het is wel een feit dat moeders meer zijn gaan werken terwijl tegelijkertijd de gemakscultuur opkwam en Albert Heijn liep daarin voorop. We maakten kennis met nieuwe voor ons onbekende groenten en konden die klaar maken met hele handige kruidenmixen. Je hoefde je niet te verdiepen in de bereidingswijze van kip tandoori want een pakje openknippen en bij wat drumsticks gooien gaf al een heel acceptabel resultaat. Groenten en vlees zijn zelfs voorgesneden verkrijgbaar zodat koken voor veel mensen veranderde in de voorgesneden groenten in een pan gooien met een zakje kruidenmix erbij. Even proeven tussendoor hoefde niet meer want alles zat toch immers in het pakje. En met het niet meer proeven, stopte het nadenken over het koken lijkt wel. Natuurlijk gaat deze vlieger niet voor iedereen op maar ik denk dat veel mensen begrijpen wat ik bedoel als ik zeg dat er hele generaties kinderen zijn opgegroeid die geen flauw idee meer hebben wat echt koken is.

En nu wil je puur gaan koken en heb je misschien geen idee waar te beginnen. Waarschijnlijk liggen er meerdere redenen ten grondslag aan je voornemen anders te gaan koken. Wat je redenen ook zijn: zorg dat ze kent. Dan weet je wat jouw motivatie is en het helpt je met het maken van keuzes. Puur koken is namelijk meer een kwestie van keuzes maken dan van budget.

De eerste stap die je zet is voor jezelf eens opschrijven waarom jij je manier van koken wil veranderen. Dat hoeft geen epistel van 3 a4tjes te zijn, dat kunnen ook 3 of 4 woorden zijn, of 1.

Bekijk dan eens de inhoud van je voorraadkast en je koelkast. Hoe ver ben je verwijderd van je einddoel? Hoeveel stapjes zou jij moeten zetten op weg naar puur koken? Staat je koelkast vol met flesjes en potjes saus? Heb je 4 verschillende kruidenmixen op voorraad? Betekent pannenkoeken bakken voor jou dat je een pak pannenkoekmix openmaakt en aan het bakken slaat? Of dat je melk giet in een door de fabrikant gevulde "schudfles".  Ook mogelijk: koop je ze kant en klaar in de supermarkt?

Als je ergens naar toe gaat, is het fijn te weten op welke weg je staat en wat je onderweg nodig hebt om op je eindbestemming aan te komen.

Volgende keer: Wat houd je tegen? Beren op de weg.