zondag 15 januari 2012

Puur koken: beren op de weg

Iets in jou is enthousiast geworden over puur koken. Redenen kunnen zijn:
  • beter voor jezelf zorgen
  • meer aandacht geven aan gezond eten
  • geen onnodige toevoegingen binnen krijgen
  • verlichting van bepaalde klachten (allergiën, migraine)
  • goedkoper koken (al die zakjes en pakjes kosten meer dan kruiden op voorraad houden)

Puur koken dus! Je duikt in je voorraadkast en je koelkast en je mietert alles weg wat er volgens je nieuwe normen (weg met alle e-nummers en ingrediënten waar je tong op breekt bij het uitspreken ervan) verdacht uit ziet. Vervolgens ren je naar de supermarkt, en dan?

De grootste beer die je tegen gaat komen bij de uitvoering van je plan, ben jezelf. Té hard van stapel lopen maakt dat goede voornemens snel verdwijnen als het ingewikkeld wordt. En het wordt ingewikkeld als je niet vooraf bedenkt hoe je het gaat aanpakken.  Maar zorg er vooral voor dat je het niet nodeloos ingewikkeld door bezwaren te zien waar ze niet zijn.

Stel je ter vergelijking de volgende situatie voor die voor veel mensen herkenbaar is:
je zou graag een paar kilo kwijt afvallen. Dan bedenk je niet alleen wat je einddoel is (het ideale gewicht)  maar ook wat tactieken die je gaan helpen bij het afvallen (meer fruit eten, minder vet, veel water drinken, meer bewegen). En dat lukt in het begin heel aardig, je houdt vol. Dan bezwijk je ineens tijdens een feestelijk moment voor een slagroomsoes. Mag best, je hebt al zó lang niets lekkers gegeten! De kans is groot dat je dezelfde dag ook nog flink wat chips naar binnen werkt. Want die dag telt niet meer. En vervolgens gooi je de volgende dag je goede voornemens overboord omdat je denkt dat het toch niet lukt. Je hebt het immers net bewezen.

Zo is het ook met koken zonder pakjes en zakjes. Té hoge verwachtingen van jezelf hebben werkt alleen maar tegen. Het kan best even duren voordat je went aan een andere manier van koken. Door kleine stapjes te nemen, gaat het makkelijker, meer als vanzelf. Je manier van koken veranderen gaat niet in één keer. En als je dan per ongeluk toch een keer uit gemakzucht maccaroni met een zakje maakt, is niet 'alles verloren'.

Vaak is een gedragsverandering heel moeilijk. En zoek je naar bewijzen dat het toch niet gaat lukken.

Vorige keer vroeg ik om even pas op de plaats te maken en te inventariseren waar je staat. Om na te denken over hoe ver jij verwijderd bent van puur koken.

Nu vraag ik je: Hoe groot is jouw beer?
  • Hoe ga jij normaal te werk als je een voornemen uitvoert? Ga je als een dolle stier te keer (ahum, dat deed ik vroeger) of ga je stapsgewijs te werk? 
  • Zijn er nog meer bezwaren waar je op kunt stuiten? (gebrek aan tijd, huisgenoten?)

Kun je met jezelf afspreken dat je het voornemen om puur te koken in etappes gaat doen? Bijvoorbeeld: deze week ga ik eens pannenkoeken bakken zonder kant en klare mix. De kans dat dit lukt, is vele malen groter dan dat je met jezelf afspreekt: vanaf nu ga ik alleen nog maar puur koken. Denken jullie ook niet?

Volgende keer: koken zonder proeven gaat niet!

PS:
'Puur koken' wordt niet alleen een serie teksten, maar vooral ook veel recepten, van basiszaken als dressings, sauzen, een bal gehakt, pannenkoeken, pasta's, kruidenmengsels die je zelf kunt maken, koekjes, tussendoortjes........
Wil je toch al beginnen, kijk dan op de site. Onder het tabje Recepten ABC tref je heel veel recepten aan, allemaal zonder pakjes en zakjes.

Wil je reageren? Plaats onderaan een reactie. Je mag me ook een mail sturen: consuminderenmetspaarcentje@hotmail.nl