woensdag 25 januari 2012

Pompoenstamppot

4 personen:

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 flespompoen (of kalebas zoals het ook heet/wordt genoemd)
  • 1 el olie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl gedroogde munt (evt. te vervangen voor peterselie)
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • (optioneel: 1/2 tl kardamompoeder)
  • 1 zoetzure appel
  • peper en zout

voor de kaaskorst: bakje geraspte pittige kaas (ongeveer 50 gram) gemengd met een handje gesnipperde amandelen of gehakte noten. Heb je geen noten: alleen kaas voldoet ook. Misschien heb je wel beschuit in huis? Verkruimelen en mengen met de kaas geeft ook een goed effect.


Verwarm de oven op 180 graden.

Schil en kook de aardappelen.
Snij alles wat gesneden moet worden:

  • Snij de pompoen in kleine blokjes. Flespompoen kun je ongeschild bereiden, de schil lost op tijdens het bakken. Maar natuurlijk is schillen niet verboden. Ik snij een flespompoen door hem op de zijkant in plakken te snijden en dan elke plak afzonderlijk in kleine blokjes.
  • Snipper de ui, pers de knoflook.
  • Schil de appel en snij in blokjes.


Verwarm de olie in een koekenpan en doe samen met de ui en de knoflook alle kruiden erbij. Laat even bakken en voeg dan de ponpoenblokjes toe. Laat met deksel op de pan bakken tot de pompoen bijna gaar is (kwartiertje, afhankelijk van de grootte van de blokjes). Roer het af en toe door. Als het bijna gaar is, voeg je de appelblokjes toe en bak je zonder deksel verder.


Inmiddels zijn de aardappelen wel gaar. Giet ze af en stamp ze fijn. Maak het eventueel wat smeuïger door wat boter toe te voegen, of melk of wat je maar lekker vindt.


Meng de pompoen-appelblokjes door de geprakte aardappelen en voeg wat peper en zout toe. Doe alles in een ovenschaal en bedek met een laagje kaas-amandelsnippers. Zet ongeveer een kwartier in de oven, tot de kaaskorst goudgeel is en gesmolten.

Varianten in plaats van kaas:
  • bak op het laatst wat stukjes kipfilet mee met de pompoen
  • eet er een balletje gehakt bij
  • gebakken haloumikaas doet het hier ook goed bij, zie dit recept. Haloumikaas koop ik bij een Turkse winkel. Zie voor meer uitleg het producten ABC.