donderdag 5 januari 2012

Bloemkool-linzensoep

Het zijn rommelige dagen geweest voor, tijdens en na de feestdagen. We aten niet ongezond maar wel meer en op onregelmatige tijden. Het lichaam snakt nu naar gezond voer en dat geven we. Dit is een heerlijke stevige vegetarische maaltijdsoep. Je kunt er een lekker eigengebakken brood bij serveren maar dat hoeft niet.

Voor 6 personen:
  • 1 kleine bloemkool
  • 200 gram rode linzen, goed gewassen
  • 500 gram gezeefde tomaten
  • 1 el olie (kokosolie of olijfolie)
  • 1 klein rood pepertje, gesneden (ontdaan van pitjes, evt vervangen voor 1 thl sambal)
  • 1,5 liter water
  • 2 bouillonblokjes (vegetarisch, ik gebruik blokjes zonder gist)
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 grote ui, gesneden
  • 1 thl gemberpoeder
  • 1 thl komijn
  • 1 thl mosterdzaadjes (evt te vervangen voor 1 thl mosterd)
  • 4 grote aardappelen
  • 3 limoenblaadjes (of djeruk perut of een scheutje vers citroensap)
  • verse koriander of peterselie
  • peper en zout
Verwarm de olie in een grote pan en bak de uien en de knoflook. Voeg de kruiden,het pepertje, de linzen, het water en de gezeefde tomaten  toe en breng het aan de kook. Als het kookt zet je het vuur laag en doe je de bouillonblokjes erbij. Laat het 15 minuten koken, roer af en toe.
Terwijl de soep pruttelt verdeel je de bloemkool in kleine stukjes. Pluk de roosjes er af, de grote stronken kun je bij de soep gooien (we gooien niets weg!). Hou de kleine roosjes nog even apart. Snij de aardappelen in kleine blokjes.

Nu is het kwartier prutteltijd van de soep vast verstreken. Zet een staafmixer in de pan en maak de soep fijn tot je een dikke rode massa hebt (klinkt niet zo smakelijk maar dat is het wel). Doe de bloemkool en de aardappel erbij en kook net zo lang tot deze gaar zijn (5 tot 10 minuten, afhankelijk van de grootte).

Klaar is de soep! Maak af op smaak met zout, peper en verse koriander of peterselie.

Variant in geval van weinig tijd:
Gebruik een eetlepel garam massala in plaats van de genoemde kruiden. De smaak wordt wel anders maar net zo lekker.