donderdag 8 december 2011

Rode kool met puree

Veel rode kool gaan we tegenkomen hier de komende tijd, dat zit in deze tijd van het jaar bijna wekelijks in de groentetas. Heel makkelijk is onderstaand recept. Je laat de kool gaar worden in de oven terwijl jij lekker een boekje leest of iets anders doet.

  • 1/2 rode kool, fijngesneden
  • 200 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olie
  • 1 thl. gemberpoeder
  • 1thl. kaneelpoeder
  • scheutje (soja)room
  • peper en zout
  • aardappelpuree voor 2 personen
Zet aardappelen op voor de puree. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwarm de olie en bak de gesnipperde ui en knoflook. Doe het gehakt erbij en bak rul. Voeg de kruiden en de rode kool toe en roer goed door. Doe er een scheutje room bij (100 tot 200 ml), leg een deksel op de pan en laat het ongeveer een kwartier smoren.
Giet de aardappelen af en maak aardappelpuree zoals jij dat gewend bent.
Doe de rode kool met het gehakt in een ovenschaal, bestrooi met peper en zout en bedek met de aardappelpuree die je er over uit 'smeert'. Zet het ongeveer 30 minuten in de oven (de rode kool moet goed zacht zijn).

Bestrooi met verse koriander of peterselie.

Varianten:
  • Voeg appel of (stoof) peer toe
  • Laat het vlees weg en voeg zachte geitenkaas toe.
  • Laat het vlees weg en maak een notenkaaskorst bovenop de laag aardappelpuree (50 gram geraspte pittige kaas mengen met 50 gram gehakte ongebrande noten)