zondag 4 december 2011

Havermoutkokoskoekjes - suikervrij

Dit is een vereenvoudigde en verbeterde versie van het recept van de appel-havermoutrotsjes die ik een half jaar geleden plaatste. Het deeg is wat plakkerig, daarentegen is het ook zó klaar, dus wat belemmert je nog om dit heerlijke en gezonde tussendoortje te maken?

Wat heb je nodig voor 10 stuks:
  • 50 gram (spelt) meel
  • 50 gram havermout
  • 3 el kokosrasp
  • 1 thl wijnsteenzuur bakpoeder
  • 1 thl kaneelpoeder (of koekkruiden)
  • 4 dadels, fijngesneden
  • 3 druppels stevia (of 3 el suiker)
  • 2 el appelstroop (of diksap)
  • 3 el kokosolie of roomboter
Verwarm de oven op 150 graden.

Meng alle droge ingrediënten in een schaal.
Smelt de kokosolie of roomboter in een pan op laag vuur en doe de appelstroop er bij. Roer door tot het goed met elkaar is gemengd.
Doe de dadels en de olie-met-stroop in een keukenmachine (of gebruik de staafmixer) en pureer alles tot een homogene massa
Giet dit  bij alle droge ingrediënten en meng goed door. Gewoon met je handen werkt het beste. Het wordt wat plakkerig. Is het iets te droog voeg dan wat vocht toe (kan zijn: water of melk of yoghurt).
Leg bakpapier op een bakplaat.
Pak telkens wat deeg met een eetlepel en vorm daar met je handen een balletje van. Leg het balletje op de bakplaat en druk voorzichtig plat met een vork.
De hoeveelheid is voldoende voor 10 koekjes.

Bak de koekjes af in ongeveer 15 tot 20 minuten

(in eerdere bak-experimenten stond de oven op 180 graden en bakte ik de koekje af in 15 minuten. Ik heb gemerkt dat iets langer afbakken op een lagere temperatuur een beter resultaat geeft).

De koekjes zijn het lekkerst zo warm uit de oven, maar in ieder geval 2 dagen houdbaar. Je kunt ze ook invriezen, maar dan gaat er wel iets van de smaak verloren. Ik  bewaar ze in een glazen pot.

Varianten:
  • voeg een appel of banaan toe aan het deeg of een klein handje ongbrande noten