donderdag 3 november 2011

Ovenschotel met knollen, kikkererwten en gehakt

De herfst is qua eten een favoriete tijd voor mij omdat we weer volop aan de pompoen, knolselderij, rettich, koolraab en pastinaak kunnen en dan vergeet ik er vast wel een paar. Heerlijk en je kunt er zo veel mee doen! Als opwarmertje volgt nu een ovenschotel met knolselderij en koolraap. Eigenlijk had ik een soort chili con carne in gedachten maar dan met knolselderij en koolraap. Alleen bleek ik geen kidneybonen in huis te hebben. Geen nood, kikkererwten voldoen ook! Deze schotel is een goed idee als je veel mensen te eten krijgt. Zowel knolselderij als koolraap zijn absoluut niet duur en je voedt er meteen de hele straat mee.



Voor 6 tot 8 personen:
  • 1/2 koolraap, geschild en in blokjes gesneden
  • 1/2 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui, gesneden
  • 1 el olie
  • 2 grote tenen knoflook
  • 200 gram gare kikkererwten (of kidneybonen)
  • 350 gram rundergehakt
  • 200 gram diepvriesdoperwten
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 2 el cajun kruiden
  • handje tortillachips (*)
  • handje geraspte kaas
Verwarm de olie en bak de ui en de knoflook. Bak het rundergehakt rul en voeg de kruiden toe. Als het gehakt rul gebakken is doe je de groentenblokjes er bij. Bak om en om en giet dan de gezeefde tomaten in de pan. Laat zeker 30 tot 40 minuten zachtje pruttelen tot de blokjes goed gaar zijn.

Verwarm ondertussen de oven op 180 graden.

Als de knolselderij- en koolraapblokjes gaar zijn, kunnen de  kikker- en doperwten worden toegevoegd en breng je het op smaak met zout en peper. Giet alles over in een ovenschaal. Verkruimel in een kom de tortillachips en meng dit met de geraspte kaas.Strooi dit over de schotel heen en zet het in de oven net zo lang tot het een lekker krokante gegratineerde korst heeft (15 minuten ongeveer).

Wij aten dit gisteren met zilvervliesrijst en vandaag eten we het verstopt in een tortilla (wrap).

(*) Bij gebrek aan tortillachips strooide ik er suikervrije cornflakes overheen die ik gul bestrooide met zout en chilipoeder. Was ook prima!

Vegetarische variant:
Je kunt natuurlijk heel makkelijk het vlees uit dit recept weglaten voor een vegetarische variant. De combinatie van rijst met peulvruchten is al een volwaardig eiwit, dus het bevat al alles wat je nodig hebt!