dinsdag 22 november 2011

Lasagne met pastinaak en wortel - vegetarisch

Wat heb je nodig voor 2 personen:
  • 1000 ml gezeefde tomaten (passata)
  • 1 el olijfolie
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 1 bouillontablet
  • 2 pastinaken
  • 1 winterwortel
  • 6 tot 8 el gare linzen
  • 8 lasagnevellen die niet vooraf gekookt hoeven te worden
  • handje pittige kaas
  • 2 el pijnboompitten (of gehakte gemendde noten)
en ook: een ovenschaal

Bereiding:
Maak een tomatensaus:
Pel en snipper de uien. Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de ui op zacht vuur, samen met de gesnipperde knoflook. Giet de gezeefde tomaten erbij en breng aan de kook. Voeg dan de bouillontablet, de laurier en de rozemarijn toe. Laat heel zacht pruttelen, minimaal een uur.
Deze hoeveelheid saus is heel ruim genomen, maar lasagne moet rijkelijk bedekt worden met saus en zo weet je zeker dat je voldoende hebt. Wat je over houdt, kunt je (na eerst goed afkoelen) invriezen.

Terwijl de saus pruttelt, zet je een pan met water op het vuur. Schil de pastinaak en de wortel en snij in dunne plakken. Kook af in 5 minuten en giet meteen af.

Verwarm de oven op 190 graden.

Terwijl de oven warm wordt, ga jij stapelen: giet met een opscheplepel wat saus over de bodem. Leg dan 2 lasagnevellen naast elkaar, op de saus. Begiet deze vellen ruim met saus en verdeel de groenteplakjes er over. Bestrooi met wat kaas en leg daar bovenop weer 2 lasagnevellen. Zo ga je door tot 3 lagen. Leg dan de 4e laag lasagnevellen bovenop je 'flatgebouw' en begiet royaal met saus. Kijk of alle zijkanten ook in contact met saus komen, 'plamuur' het desnoods een beetje dicht met saus. Strooi ook royaal de kaas erover heen en tot slot wat pijnboompitten.

Schuif het in de oven en laat de hitte in 30 tot 40 minuten zijn werk doen.


Varianten:
  • Vervang de groenten voor alles wat je maar lekker vindt en waarvoor het het seizoen is
  • Voeg voor een vleesvariant rundergehakt of spekjes toe
  • Gebruik andere kruiden. De rozemarijn maakt het lekker pittig maar als je het met vlees maakt, voldoen tijm en orgegano ook