vrijdag 11 november 2011

Broodje bal van Spaarcentje

Als je broodje bal zegt, dan krijg je als je niet uitkijkt een beeld op je netvlies van een zompige gehaktbal met veel mayo die goed kan stuiteren als hij van je bord valt. Maar dat hoeft niet natuurlijk! Mijn bal is lekker en met zelfgebakken brood, gegrilde courgette en heerlijke rucolasla erbij een gezond alternatief voor 'lekker makkelijk eten'.

Voor 5 of 6 gehaktballen:
  • 400 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 4 tot 5 el griesmeel (*)
  • 1 thl munt
  • 1/4 thl kaneelpoeder
  • 1 thl tijm
  • 1 thl paprikapoeder
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 dikke teen knoflook, gesnipperd
  • peper en zout  
(*) heb je geen griesmeel, dan kun je natuurlijk ook broodkruim gebruiken, paneermeel of verkruimeld beschuit. Griesmeel is heel fijn in gehaktballen, je bal slaat minder snel door (droog) en blijft lekker smeu├»g, zo leerde ik van Nigella Lawson.

Doe het gehakt in een kom en voeg alle ingredi├źnten toe. Kneed alles goed door elkaar met je handen. Is het te vochtig, voeg dan nog wat griesmeel toe. Maak ballen, net zo groot als jij lekker vindt.Ik haal uit 400 gram gehakt 5 tot 6 ballen maar misschien hou jij van veel meer vlees op je broodje bal.

Verwarm een grillpan. Druk de ballen een beetje plat en leg ze in de grillpan. Gril om en om op heet vuur en zet dan het vuur laag om te garen, afhankelijk van de grootte 10 tot 15 minuten. Een gare bal veert iets mee als je er op drukt.


Ik at er een restje gegrilde courgette bij, rucola, tomatenblokjes gemarineerd in basilicum en knoflook en eigen gebakken brood met humus erop.