dinsdag 11 oktober 2011

Stoofpot met rundvlees, rode kool en peertjes

Het duurde even voordat het tot me doordrong dat de peertjes in ons groentetas stoofpeertjes waren. Ik eet dat nooit en maak het ook nooit klaar, ben er niet zo dol op. Maar weggooien doen we niet en zo in de stoofpot had het een heerlijk verrassend effect.

Voor 4 personen:
  • 350 gram runderlappen
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 300 gram rode kool (ongeveer een 1/4 kool)
  • 3 kruidnagelen
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 1 tl. kaneelpoeder
  • 1 tl. kardamompoeder
  • snuf cayennepeper
  • scheut warm water
  • 1 bouillonblokje
  • 3 stoofperen, geschild en in stukjes gesneden
  • peper en zout
Bereiding:
Snij het vlees in kleine blokjes. Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak het vlees op hoog vuur aan, zodat het aan alle kanten wordt dichtgeschroeid. Voeg dan de ui, de knoflook en de kruiden toe en een scheut warm water (net zoveel dat het vlees nét onder staat). Breng aan de kook en doe het bouillonblokje er bij. Laat 2 uur heel zacht pruttelen met een deksel op de pan en roer af en toe om.

Voeg dan de stoofpeertjes en de rode kool toe. Giet er wat meer water bij zodat het weer nét onder staat en laat nog een uur zacht pruttelen (weer met deksel).

Maak indien nodig af op smaak met peper en zout. Lekker met gekookte aardappelen of rijst.