zondag 2 oktober 2011

Rode kool met geitenkaas - vegetarisch

Wat heb je nodig voor 2 personen:
  • 1/2 rode kool (ca. 300 tot 400 gram)
  • 1 el olie
  • 400 gram vastkokende aardappelen
  • 1/2 ui, gensnipperd
  • 1 thl tijm
  • snuf kaneelpoeder
  • 1 appel in blokjes gesneden
  • peper en zout
  • 200 ml appelsap (maar als je dat niet hebt is bouillon ook goed) (*)
  • 50 gram geitenkaas
  • 2 el geroosterd amandelschaafsel
  • 1 handje verse koriander (of peterselie of verse munt)

(*) wij drinken hier geen appelsap maar hebben het soms wel in huis voor bezoek. Het restant doe ik in bakjes in de vriezer en gebruik ik om mee te koken.

Snij de rode kool fijn. Verwarm de olie en bak de gesnipperde ui, voeg dan de rode kool toe met de kruiden en bak even om en om. Giet het sap er bij en breng het aan de kook. Laat de rode kool op een laag vuur gaar worden, 30 minuten moet genoeg zijn (het moet lekker zacht zijn). Doe de laatste 5 minuten de appelblokjes er bij.Voeg peper en zout toe.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Terwijl de rode kool pruttelt, schil je de aardappelen, snij ze in stukken en kook je ze af tot gaar.
Leg ze in een ovenschaal. Giet de rode kool/appeltjes af (en bewaar het vocht) en voeg het toe aan de aardappelen. Verdeel de geitenkaas erover en laat de schotel in ongeveer 15 minuten gratineren.

Bestrooi met de amandelsnippers en de koriander. Geef het warme kookvocht er apart bij, als 'jus' voor wie het graag smeuïg heeft. Wij aten er een groenteburger bij op basis van linzen en bloemkool