maandag 24 oktober 2011

Quiche lorraine

Ik loop een beetje achter met recepten plaatsen, onder meer doordat deze bofkont een week in Normandiƫ zat. Nu ja, er zijn ergere excuses....
Dit keer een klassieker, weliswaar een caloriebom, maar als je je gedraagt zoals de Fransen en gewoon een heel klein stukje neemt met wat verse groente erbij dan valt het allemaal reuze mee.

Duss, voor 8 porties:

voor het deeg:
  • 200 gram meel of bloem
  •  snuf zout
  • 100 gram koude roomboter (en boter voor het invetten van de vorm)
  • 3 el koud water

voor de vulling:
  • 200 gram spekreepjes
  • 4 eieren
  • 200 ml room (dat kan zijn: slagroom, sojaroom, koksroom of zelfs yoghurt)
  • peper
  • ui, knoflook

Deeg maken:
  • Zeef de bloem (of als je geen zeef hebt, roer door met een garde) en het zout in een kom.
  • Prak de koude boter in kleine stukken en doe ze bij de bloem. Stop je handen in de kom en prak en wrijf de boter net zolang tot het aan broodkruim doet denken.
  • giet het water bij het meel. Nu ga je mengen, je kunt dit met een mengmachine doen. Het blijft een beetje kruimelig. Is het redelijk gemengd, knijp dan met je vingers in het deeg, totdat het een klont gaat vormen. Uiteindelijk maak je er een mooie bal van. Gaat het moeizaam, voeg dan nog wat water toe (niet te veel!).
  • Doe er plasticfolie omheen en zet het weg in de koelkast, het moet zeker een half uur rusten.
Ga nu verder met de vulling (en verwarm de oven op 180 tot 200 graden):
Bak de spekreepjes uit in een koekenpan en bak een gensipperde ui en knoflook mee tot de ui zacht wordt.Klop de eieren los met de room en voeg wat peper toe (zout hoeft niet echt want de spekreepjes zijn al zout genoeg).

Haal het deeg uit de koelkast:
  • Vet de taartvorm in en strooi wat meel/bloem over de bodem.
  • Strooi wat bloem op je aanrecht en rol het deeg uit met een deegroller (of als je die niet hebt een lege fles). Bekleed de vorm met de deegplak. Als uitrollen niet je sterkste kant is: druk de bal deeg plat, leg in de vorm en druk met je knokkels het deeg plat en werk het naar de randen toe. Werk bij de randen de hoogte in. Snijd eventueel de deegranden af met een mesje voor een net resultaat.
  • Prik met een vork wat gaatjes in de bodem (zo kan de stoom tijdens het bakken ontsnappen)
  • Bestrijk de bodem met wat van het eimengsel.
  • Voeg de spekreepjes toe aan het eimengsel. Je kunt ze eerst afgieten maar met het spekvet is het veel smakelijker.
  • Giet nu alles in de taartvorm en bak in het midden van de oven af, 40 tot 50 minuten moet genoeg zijn
Varianten:
  • is het je nog niet machtig genoeg voeg dan geraspte kaas toe
  • dit is een heel 'basic' recept. Je kunt het opleuken door er bijvoorbeeld salie aan toe te voegen
  • blief je geen spekreepjes vervang deze dan eens voor ansjovisfilets
  •