zaterdag 29 oktober 2011

Prei met tonijn en linzen

Niet het meest verfijnde voedsel maar wel lekker en voedzaam! Ook deze maaltijd was deels restverwerking. Omdat ik nooit iets weggooi tref ik in de vriezer regelmatig een bakje aan met een beetje gezeefde tomaten of een handje linzen. Maar uiteindelijk kan dat dan toch de basis voor een gezonde maaltijd worden.

Snel klaar en voedzaam, voor 2 personen:
  • 4 grote aardappelen in stukjes , niet te gaar afgekookt
  • 1 ui, gesneden
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olie
  • 1 blikje tonijn
  • 100 gram gare linzen
  • 2 grote stronken prei
  • 100 ml gezeefde tomaten (of wat tomatenpuree, verse tomaten of zelfs ketchup in geval van nood)
  • verse salieblaadjes geknipt (5 of zo, heb je geen vers dan een kleine el gedroogd)
Verwarm de olie in een koekenpan en bak de ui en de knoflook. Voeg dan de prei toe en bak totdat de prei wat zachter is. Voeg de aardappelen en de gezeegde tomaten toe en stoof zachtjes tot de prei lekker zacht is. Doe de uitgelekte tonijn, de linzen en de salie er bij en maak af op smaak met peper en zout.

Wij aten er dit met een restje gegrilde pompoenblokjes en een homp eigengebakken brood.

Varianten:
  • Vervang de prei voor een andere groentesoort die jij toevallig op voorraad hebt.
  • De linzen kun je natuurlijk ook natuurlijk vervangen door kikkererwten of witte bonen of een andere peulvrucht.
  • Geen trek in tonijn maar wel ham in huis? Gooi dat dan er door!