zaterdag 8 oktober 2011

Kruidkoekmuffins - suiker/vetvrij

Nu het kouder wordt, groeit bijna als vanzelf de trek in speculaas, ontbijtkoek en kruidkoek. Hartstikke lekker maar als je het in de winkel koopt zit het tjokvol suiker. Daarom maak ik het liever zelf, dat is bovendien ook nog goedkoper, en daar gaat dit blog ten slotte over.

Wat heb je nodig voor 12 muffins

  • 250 gram tarwemeel
  • 4 tot 5 thl koekkruiden
  • snuf zout, peper
  • 2 thl bakpoeder
  • 2,5 dl melk (of: havermoutmelk, sojamelk)
  • klein handje tutti frutti of gedroogde pruimen
  • 2 el appelstroop
  • 6 druppels stevia
En ook: een muffinbakblik, een staafmixer en een beetje olie om het bakblik in te vetten


Voorbereiding:
  • verwarm de oven op 180 graden
  • vet het bakblik in
Bereiding:
Meng het meel met de bakpoeder, de kruiden en het peper/zout.
Doe de tutti frutti, de appelstroop en de stevia bij de melk in een hoge kom en zet de staafmixer erop tot alles goed fijn is.

Giet het bij het meel en roer het met een pollepel.

Verdeel het beslag over het ingevette bakblik en bak de muffin in 18 minuten af in het midden van de oven. Haal ze eruit en laat ze even 5 minuten staan voordat je ze eruit wipt.

Af laten koelen, muffin doorsnijden, likkie boter erop, jammie!

Opmerkingen:
  • Om verschillende redenen gebruik ik minimaal suiker. Wil jij wel gewoon suiker in je kruidkoekmuffin, vervang dan de appelstroop, de stevia en de tutti frutti voor ongeveer 150 gram suiker.
  • Wij zijn dol op de vorm van muffins en ik bak veel van onze tussendoortjes als muffin. Ze zijn makkelijk in te vriezen en de kortere baktijd (scheelt energie) is ook meegenomen. Wil je kruidkoek in een 'gewone' vorm: verdubbel de ingrediĆ«nten en giet alles in een cakeblik en bak af in ongeveer 40 tot 60 minuten