vrijdag 14 oktober 2011

Gehaktkruiden

Weg met die pakjes vol troep! In het oude Huishoudschool Kookboek dat door onze moeders gebruikt werd, stond heus niet: 'pak een zakje S.ilvo gehaktkruiden en doe dat door het gehakt'. Maar wat er nu wel precies inzit als je zelf die smaak nastreeft?  Zoon wil namelijk persé dezelfde gehaktballen 'die Oma altijd maakt'. Die van Oma zijn gekruid met een pakje (hoewel ze dat dus vroeger niet deed). Dat is mijn eer te na als budgetkok die op de pure toer is! Na verschillende experimenten is onderstaand mengsel goedgekeurd door het proefpanel dat beweerde: 'dit zijn de ballen van oma'.

Pak een potje en vul dit met gelijke delen:
  • nootmuskaatpoeder
  • paprikapoeder
  • knoflookpoeder
  • uienpoeder
  • kruidnagelpoeder
Volgende keer dat je 'ouderwetse' gehaktballen draait, gebruik je een eetlepel van deze kruiden op 500 gram gehakt, met wat peper en zout. En verder doe je er door wat je er normaal ook bij doet (eitje, vocht, paneermeel). Is het te flauw voor je dan gebruik je wat meer. Je kunt natuurlijk het uienpoeder en de knoflookpoeder eventueel weglaten en vervangen door verse knoflook en ui.

Dit kruidenmengsel kun je gebruiken als basis, maar kun je natuurlijk aanpassen aan je eigen smaak. Ik beweer niet dat je hiermee heel veel geld bespaart maar als je gewoon één keer in de maand bij een turkse winkel je kruidenvoorrraad aanvult, en daarmee zelf al je kuidenmengsels maakt ben je uiteindelijk wel goedkoper uit.

Elders op de site vind je ook:  cajunkruiden, ontbijtkoekkruiden, pittig marokkaanse kruiden en langzamerhand breid ik dit steeds meer uit.