donderdag 13 oktober 2011

Pompoen-courgettetaart

De najaarstuin leverde nog 2 pompoenen en een courgette op. Daar maken we later nog eens soep van maar eerst taart.



Wat heb je nodig voor 4 personen:
Voor het deeg:
  • 200 gram speltmeel of bloem
  • 1/2 thl zout
  • 100 gram koude roomboter (en boter voor het invetten van de vorm)
  • 3 thl koud water
  • 1 ei losgeklopt
Voor de vulling:
  • pompoen- en courgetteblokjes, bij elkaar zo'n 500 gram (ik gebruikte een 1/2 kleine pompoen en 3/4 hele grote courgette)
  • 1 ui, gesneden
  • beetje olie
  • 1 teen knoflook
  • 3 eieren (en wat ei om de bodem te bestrijken)
  • peper en zout

en ook: taartvorm van 26 cm doorsnede, bakpapier, gedroogde peulvruchten (voor het blind bakken).

Als je nog niet eerder zelf taartdeeg hebt gemaakt, kijk dan hier voor een uitgebreide beschrijving.

Voorbereiding:
Doe het meel, de boter, het zout in een kom en maak het deeg kruimelig met je vingers. Voeg het ei en het water toe en maak er een soepel deeg van. Vorm tot een bal, dek het af en laat minimimaal 30 minuten rusten op een koele plaats.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereiding deeg:
Vet de taartvorm in met wat boter of olie en strooi wat bloem/meel op de bodem.Strooi ook wat meel/bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot een grote plak. leg deze plak in de vorm. Prik wat gaatjes in de bodem met een vork en bak de taartbodem in 20 minuten blind af in de oven.

Bereiding vulling:
Terwijl de taartbodem in de oven bakt, ga jij je met de groenten bezighouden:
Bak de ui en de knoflook even in de olie en voeg dan de pompoenblokjes toe. Bestrooi met de kruiden en bak de pompoenblokjes bijna gaar (afhankelijk van de grootte duurt dat 5 tot 10 minuten). Voeg dan de courgette toe en laat nog heel even bakken. Klop de eieren los in een kom en voeg peper en zout toe.

Afbakken
Haal de bodem uit de oven en doe de vulling erin. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en zet de taart in het midden van de oven en bak af in ongeveer 20 tot 30 minuten tot alles er mooi stevig en smakelijk uitziet.