zaterdag 3 september 2011

Wortel-courgettecake met noten

In tijden van een overschot aan wortelen en courgette, zoek ik naar andere manieren van bereiding in plaats van de eeuwige soep of quiche met wortelen en courgette.


Wat heb je nodig:
  • 3 sneetjes oud brood fijn gekruimeld (is ongeveer 90 tot 100 gram bij elkaar)
  • 1 el olie
  • 400 gram wortel en courgette, fijngeraspt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesnipperd
  • 1 thl gedroogde munt
  • 1 thl gemberpoeder
  • ½ thl kardamompoeder
  • ½ thl karwijzaadjes
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 1 thl bakpoeder
  • 2 el pindakaas
 En ook: een klein cake of taartbakblik en een beetje olie en bloem voor het bakblik.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verwarm de olie in de pan en bak de ui en de knoflook tot de ui zacht is geworden. Voeg de geraspte wortel en courgette toe en bak om en om op niet te hoog vuur, hooguit 5 minuten. Schep over in een hoge kom en voeg alle kruiden, de eieren , de noten, het bakpoeder en de pindakaas toe, samen met het broodkruim. Roer alles goed door en breng op smaak met zout en peper.

Vet het bakblik in en bestrooi het royaal met bloem. Schep de groentemassa over in het blik en druk het aan. Bak in 60 minuten af in het midden van de oven. Controleer tussendoor de cake,  als de bovenkant te veel bruin kleurt, bedek  het dan met aluminiumfolie.

Laat het zeker 10 minuten afkoelen, voordat  je het  aansnijdt. Lekker als voorgerecht of bijgerecht. Wij aten de cake met pittige rode saus en een salade.

Alternatief:
Vervang het broodkruim voor bloem (100 gram). In dit geval gebruikte ik het broodkruim omdat ik oud brood had liggen.