woensdag 21 september 2011

Pittige groentestoof

De moestuin leverde afgelopen week één pompoen en een courgette op en in de tas trof ik onder meer sperziebonen aan. Tijd voor een grote pan groentestoof. Hier eten wij één keer van en de rest gaat in de vriezer. Dit gerecht is weinig werk, zeker als je de cajun kruidenmix al eens hebt gemaakt.


Wat heb je nodig voor 6 personen:
  • iets meer dan 1 kilo groenten: sperziebonen, courgette en pompoen
  • 500 gram gezeefde tomaten
  • 1 kopje water (ongeveer 150 ml)
  • 1 grote (rode) ui, gesneden
  • 2 tenen knoflook'
  • 1 el olijfolie
  • 2 el cajun kruidenmix
  • handje gehakte verse peterselie
  • 2 el geroosterde amandelsnippers

Voorbereiding:
Was en kook de sperziebonen ongeveer 3 minuten, tot beetgaar.
Snij de pompoen in blokjes, schillen hoeft niet (zoals een lezer me heel terecht vertelde, ik was het vergeten op te schrijven, maar schil wordt zacht bij stoven, roosteren of koken). Kook de blokjes in ongeveer 5 minuten beetgaar.
Snij de courgette in blokjes.

Bereiding:
Verwarm de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Bak de ui en de knoflook, en voeg de cajun kruiden toe. Roer even om en doe dan de gezeefde tomaten en het water erbij. Laat aan de kook komen en voeg dan alle groenten toe. Laat ongeveer 5-10 minuten pruttelen.

Bestrooi met de peterselie en de amandelsnippers.

Wij aten er een gebakken eitje en quinoa (zie producten ABC) bij maar het is ook heerlijk met rijst, pasta of couscous.

  • Varianten:
  • Je kunt in plaats van ei ook kikkererwten toevoegen voor een volwaardige vegetarische maaltijd.
  • Dit gerecht combineert echter ook prima met vis of kipfilet of gehaktballetjes.
  • Vervang de peterselie door verse munt of koriander voor weer een  heel andere smaak.