zaterdag 10 september 2011

Groenten geroosterd in de oven


Niets makkelijker dan een heleboel groenten lekker roosteren terwijl jij gewoon iets anders doet. In geval van weinig tijd of weinig energie gooi ik gewoon allerlei eetbaar lekkers op een bakplaat en de oven doet het werk. Ik geef in onderstaand recept geen hoeveelheden, het luistert niet zo nauw. Ook maakt het niet zoveel uit wat voor groente je gebruikt, het is allemaal lekker: aardappel, pastinaak, knolselderij, pompoen, courgette, aubergine: het kan allemaal!Ik gebruikte:
  • pompoen (een kalebas)
  • courgette (uit eigen tuin!)
  • rode puntpaprika
  • aubergine
  • tomaat

Ook heb je nodig:
een bakplaat
bakpapier
2 el olie
kruiden

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200/220 graden.
Snij de groenten in blokjes, niet te klein. De kalebas hoeft niet te worden geschild. Als je de groenten maar lang genoeg roostert, wordt de schil zacht en carmelliseert zelfs.
Leg een vel bakpapier op de plaat en verspreid de groenten. Giet er 2 el olijfolie over. Doe eventueel wat stukken knoflook hier en daar ertussen en bestrooi met je favoriete kruiden en maak op smaak met zout en peper.

Schuif in de oven en laat ongeveer in een uur gaar worden.Schep het elk kwartier even goed om. Als je kleine blokjes snijdt, is 40 minuten voldoende. Je kunt er de laatste 5 minuten ook wat kaas (gewone geraspte of feta of blauwschimmelkaas) overheen strooien en laten gratineren.

Dit combineert goed met van alles: wij aten het de eerste dag met pasta en scholfilet, de tweede dag met zilvervliesrijst en kipfilet en vanavond eet ik het restant op in een opgerolde pannekoek met wat blauwschimmelkaas. Maar het kan natuurlijk ook worden gegeten met stokbrood of couscous.