maandag 12 september 2011

Fruit verstopt onder kruimeldeeg

Niet is lekkerder voor de zoete trek dan een echte fruitcrumble. Op vakantie overnachtten wij in een chambre d'hote met de mogelijkheid van table d'hote en daar werd het ons voorgezet. Hoe goddelijk! Voor wie het niet kent: het is een laag fruit met een kruimeldeeglaag eroverheen, in de oven gebakken.  En het is heel makkelijk te maken dus waarom ik dit niet eerder maakte is me een raadsel.

Onderstaand recept is met appels maar het kan met veel soorten fruit worden gemaakt of met een combinatie zoals appel-banaan of verschillende soorten rood fruit.

Met het kruimeldeeg kun je ook afwisselen. Ik deed er amandelsnippers door maar je kunt er natuurlijk ook andere gehakte noten of geraspte kokos aan toevoegen. Ook de hoeveelheid suiker is afhankelijk van hoeveel zoet jij wenst. Het enige dat vaststaat is de verhouding bloem-boter. Dat is 2 staat tot 1.

Wat heb je nodig voor een toet voor 6 personen:
voor het deeg:
150 gram bloem
75 gram boter (koud)
50 gram amandelsnippers, fijngemalen
75 gram suiker

voor de fruitlaag:
3 geschilde grote friszure appels in kleine blokjes gesneden
1 thl kaneelpoeder
2 el suiker

en ook: een ingevette ovenschaal

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg de appelblokjes in de schaal en verdeel het kaneelpoeder en de 2 el suiker erover.
Maak het deeg door de bloem te mengen met de boter tot het kruimelig aanvoelt. Dat kan met een keukenmachine maar ook gewoon met je handen. Voeg als het deeg kruimelig is de suiker en de amandelnippers toe en meng nog even goed.
Verdeel het deeg over de gesuikerde appels en zet de schaal in het midden van de oven.
Bak af in ongeveer een half uur.

Je kunt het warm of koud eten en het combineert lekker met ijs, vla en vers fruit. Maar gewoon een grote bak appelcrumble zonder wat er bij voldoet ook!