maandag 5 september 2011

Deeg voor een zoete taart

Voor hartige taarten probeer ik vaak de bodem iets minder vet te maken, en gebruik ik dus verhoudingsgewijs minder olie of boter. Zoete taarten mogen wel wat vetter van mij en vooral de smaak van roomboter alleen al maakt de taart  superlekker, ook al zit er nog niet eens een vulling in… 

Voor 1 grote taart
200 gram bloem
100 gram roomboter, koud
beetje zout
25 ml (=ongeveer 2 tot 3 el water, of half water/half melk)

en ook: een taartvorm

Bereiding:
Meng de bloem, het zout en de boter tot een korrelig geheel (eventueel met de keukenmachine). Voeg dan net zoveel vocht toe dat het een mooie soepele deegbal wordt. Leg de bal in een kom en zet ongeveer een half uur weg op een  koele plek.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit tot een mooie lap. Vet een taartvorm in en bestrooi de bodem royaal met bloem. Leg de deeglap in de taartvorm en bak de taart blind (met aluminiumfolie en gedroogde erwten) in het midden van de oven. Een half uur moet voldoende zijn maar controleer even na die tijd. De bodem moet gaar zijn en er mooi goudbruin uitzien.

Haal de taart uit de oven, verwijder de folie en de erwten en verwerk het verder tot een taart waar iedereen zijn tanden in wil zetten!. Bijvoorbeeld met fruit of met een chocoladevulling.