donderdag 15 september 2011

Bloemkool uit de oven

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 kleine bloemkool, in roosjes gesneden en even gekookt
  • 800 tot 900 gram kruimige aardappelen, gekookt
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 el cajun kruidenmix
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olie (kokosolie of olijfolie)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 200 ml gezeefde tomaten (t mag ook meer zijn, dit was een restje. Heb je het niet in huis, tomatenpuree of een paar el tomatenketchup voldoen ook)
  • handje geroosterde amandelsnippers
  • 50 gram pittig belegen kaas
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180/200 graden.

Bak de ui en de knoflook in de olie en voeg het gehakt toe als de ui zacht is. Bak het gehakt rul en doe er de kruiden bij. Giet de gezeefde tomaten er bij en laat heel even pruttelen.

Vet een ovenschaal in en verdeel de voorgekookte aardappelen en bloemkool over de bodem. Giet het gehaktmengsel erover heen.

Meng in een kom de amandelsnippers en de kaas en verdeel het over het gehakt. Schuif het in de oven en laat het in 15 tot 30 minuten gratineren. Strooi er op het laatst wat verse gehakte peterselie of koriander over heen.

Vegetarische variant:
  • Maak een tomatensaus en verdeel deze over de bloemkool en aardappelen. Meng de kaas en de amandelsnippers met 2 handen gehakte ongebrande noten en volg de rest van het bovenstaande recept.
  • Vervang het gehakt voor seitan