vrijdag 23 september 2011

Andijvie uit de oven

Wij zijn hier niet zo dol op andijvie. Om die reden koop ik het weinig en áls het dan toch op het menu staat, maak ik meestal een hele eenvoudige andijviestamppot in 2 varianten:
met vlees (rookworst en/of spekjes)
zonder vlees (met rode paprika en kleine blokjes kaas - ook wel StimpStamp genoemd).

In de groentetas troffen we andijvie aan en ik besloot eens dol te doen en iets anders te maken.



Wat heb je nodig voor 2 personen (plus evt. een klein kind, die van ons eet niet zoveel):
  • 300 gram andijvie, gewassen en gesneden
  • 1 el olijfolie
  • 1 rode paprika in stukken gesneden
  • 2 eieren, geklutst
  • scheutje room (ca 50 ml)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram blauwschimmelkaas
  • 1 tot 2 el balsamico
  • 1 el gembersiroop (of wat gemberpoeder)
  • peper en zout
  • aardappelen (ik gebruikte 500 gram)
  • handje geroosterde amandelsnippers
en ook: een ovenschaal

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de aardappelen en snij ze in vieren. Kook ze af tot goed beetgaar.

Verwarm de olie in een grote koekenpan en bak de ui, de knoflook en de paprika net zo lang tot de paprika lekker zacht is. Voeg de andijvie toe, samen met de balsamico en de gembersiroop. Zet vrijwel meteen het vuur uit anders wordt het snot (jakkie).

Leg de aardappelen in een ingevette ovenschaal en verdeel de groenten erover heen. Bestrooi met peper en zout. Meng de eieren met de room en verkruimel de blauwschimmelkaas erdoor heen. Giet over de ovenschotel en bestrooi met de geroosterde amandelen.

Zet ongeveer 15 minuten in de oven. Er komt vrij veel vocht vrij uit de andijvie maar dat geeft niet, daar kun je je aardappelen lekker in prakken!